Aktuelno

Završeno ročište na suđenju učitelju glume: Sud odbio suočavanje oštećene i Aleksića

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

11:26

Završeno ročište na suđenju učitelju glume: Sud odbio suočavanje oštećene i Aleksića
Miroslav Aleksić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu završeno je današnje ročište na suđenju vlasniku škole glume Miroslavu Aleksiću ispitivanjem dve ošteće polaznice te škole.

Oštećena N.V. je potvrdila svoj raniji iskaz i navela da ju je Aleksić polno uznemiravao u dva navrata - prvi put kada je imala 14 ili 15 godina, a drugi put kada je imala 17 godina.

Ona je i da su sve devojčice u grupi pričale o neprijatnosti koju je ona tad doživela prvi put.

Odgovarajući na pitanja odbrane, N.V. je kazala da je samoinicijativno otišla u policiju bez ičijeg nagovora i da je sama podnela prijavu protiv Aleksića. Svedočila je da je njena najbolja drugarica, takođe polaznica škole, seksualno uznemiravana i da joj je pričala o tome.

Na pitanje odbrane N.V. je odgovorila da je Aleksić imao običaj da vređa i ponižava polaznike te škole tokom monologa koji su oni imali u sklopu nastave.

Ona je dodala da to nikad nije radio sa dečacima i muškarcima, odnosno polaznicima te škole.

Po završetku ispitivanja oštećene sudija je odbacio zahtev Aleksićevog branioca koji je zatražio suočavanje Aleksića i oštećene N.V. zbog, kako je tvrdio, "niza laži, fabrikovanih činjenica koje je ona iznela tokom svedočenja".

Predlogu branioca protivili su se i tužioci koji su smatrali da bi suočavanje dovelo do dodatne viktimizacije žrtve.

Nakon pauze, započeto je ispitivanje oštećene M.Ć. koja je istakla da ostaje pri onome što je rekla Tužilaštvu i da se oseća izuzetno poniženom.

Pitanja koja joj je odbrana postavljala do prekida suđenja odnosila su se uglavnom na rad škole i raspored prostorija škole.

Sudija je tokom današnjeg ročišta izrekao dve opomene braniocu zbog nepoštovanja reda u sudnici. Nova ročišta zakazana su za 3. mart, 11. april i 12. maj.

Aleksića su ispred zgrade Palate, kao i na prethodnim ročištima, sačekali aktivisti sa transparentom na kome piše "Verujemo Mileni Radulović".

On je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takode kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, a potom i druge devojke.

Advokat: Odbrana odugovlači postupak

Advokat Jugoslav Tintor, pravni zastupnik oštećenih Milene Radulović i Ive Ilinčić, izjavio je danas da je zadovoljan što je predsednik Veća na suđenju Miroslavu Aleksiću osujetio pokušaj odbrane da odugovlači sa postupkom saslušanja i kanalisao ga na pravi način, razdvojivši bitno od nebitnog. 

"To ste danas videli na delu u sudnici i mislim da je Sud na pravilan način postupao, jer se ne može ići na iscrpljivanje i žrtava i svedoka u nedogled. Sud trasira dokazni postupak", rekao je Tintor novirima ispred Palate pravde po završetku ročišta.

On je dodao da misli da odbrana ima jedan isti set pitanja koja postavlja, a da je izuzetno važno da saslušanje teče  procesno smislenim tokom i da saslušanje ne postane samo sebi cilj. 

"Ono mora imati neku svrhu, a to je da se razjasni ono što je nejasno u iskazu, a od značaja je za presuđenje. Ne može saslušanje postati samo sebi cilj i da traje što duže", poručio je Tintor.

Komentarišući to što je Sud odbio zahtev odbrane za suočeljavanje oštećene N.V. i Miroslava Aleksića, Tintor je rekao da se i Tužilaštvo protivilo suočenju iz dva, kako je naveo, opravdana razloga. 

"Prvi je da odbrana nije precizirala na koje okolnosti želi suočenje, a drugo je problem sekundarne viktimizacije. Pitanje je šta bi se time postiglo, a koja se šteta pričinjava žrtvi na taj način", istakao je Tintor.  

 

Komentari (0)

Srbija