Aktuelno

Tanasković: Srbija teži modernizaciji u poljoprivredi, ulažemo velika sredstva

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

19:11

Tanasković: Srbija teži modernizaciji u poljoprivredi, ulažemo velika sredstva
Jelena Tanasković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je jedan od glavnih globalnih izazova sa kojima se poljoprivreda suočava povećanje broja stanovnika i ishrana rastuće svetske populacije, a da ključ u rešavanju tog problema leži u modernizaciji i "pametnoj" poljoprivredi.

Tanaskovićeva je to rekla tokom izlaganja na okruglom stolu o održivoj poljoprivredi i agri-teku, u okviru Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, i naglasila da su neka moderna rešenja u poljoprivredi pre desetak godina bila potpuno nezamisliva.

"Traktori bez vozača, nadzor zasada iz dronova ili zamena radne snage u poljoprivredi robotima, bila je potpuno naučna fantastika. To je bilo nešto što svakako nije bilo moguće zamisliti u tim godinama, a danas su to normalne stvari", rekla je Tanasković.

Istakla je da je upravo modernizacija to čemu Srbija teži i gde ulaže "izuzetno velika sredstva".

"Pružamo podršku naučnim institucijama. Pre svega BioSensu kao jednom od prvih instituta u Srbiji koji se bavi pametnom poljoprivredom. Uveliko radimo na automatizaciji protivgradnih sistema koja značajno doprinose zaštiti naših useva", navela je Tanasković.

Dodala je da je Srbija pokrenula izuzetno značajan i veliki projekat - eAgrar. 

"Mi kompletnu poljoprivredu digitalizujemo, primarne proizvođače digitalizujemo po prvi put. Po prvi put poljoprivredni proizvođači, mimo prerađivača imaju priliku da od države dobiju 50 odsto povrata investicije koju rade. Akcenat države je na poljoprivredi", rekla je ona.

"eAgrar će pokrenuti srpske poljoprivrednike"

Dodaje da je da će eAgrar pokrenuti srpske poljoprivrednike da u većoj meri koriste strana sredstva  koja su namenje modernizaciji i digitalizaciji u poljoprivredi.

"Država prati sve tehnologije koje se razvijaju u svetu i izdvaja sredstva za to, ali sve više je i zainteresovanih primarnih poljoprivrednih proizvođača koji žele ta sredstva da koriste", istakla je Tanasković.

Ona je ocenila da će eAgrar rešiti najveći deo problema koji danas imaju primarni poljoprivredni proizvođači, ali i država koja u mnogim poljoprivrednim granama mora da balansira, jer trenutna proizvodnja ne zadovoljava potrebe potrošnje koja trenutno postoji.

"Negde lutamo šta je to konkretno gde bi trebali da investiramo. Šta je to konkretno što bi trebali da unapredimo kako bi naši primarni proizvođači i prerađivači imali bolji ambijent poslovanja i interes ma koju poljoprivrednu granu da su izabrali", navodi Tanasković.

Naglasila je da je poljoprivredna zemlja u Srbiji izuzetno plodna i da je se "Srbija kroz istoriju oduvek bavila poljoprivredom".

"To je nešto što mi sada pokušavamo da vratimo na prvi stepen prioriteta. Da pokušamo da vratimo mlade. Mladi su ti koji definitivno imaju ambicije da idu u pravcu digitalizacije", rekla je Tanasković i dodala da upravo mladi žele da se razvijaju i da se pomere od onih standardnih metoda rada, koje su kako je rekla, njihovi preci primenjivali.

"Digitalizacija i robotika su budućnost"

Zamenik generalnog direktora itaalijanske federacije za proizvodnju poljoprivrednih mašina "FederUnacoma", Fabio Rići rekao je da  digitalizacija i robotizacija i elektronika u poljoprivredi je budućnost.

Istakao je da je primenom digitalnih tehnologija, moguće smanjiti korišćenje resursa, pesticida, i energetskih resursa kako bi se usevi zaštitili, ali i kako bi se postigla održiva i kvalitetnija poljoprivredna proizvodnja.

Generalni menadžer italijanske kompanije "Ferrero" Etore Fontana rekao je da njegova kompanija na ovom forumu obeležava desetogodišnjicu poslovanja u Srbiji. 

Istakao je da je tokom tog perioda "Ferrero" ostvario sjajnu saradnju sa institucijama i kompanijama u Srbiji i da je na taj način, ta kompanija uspela da sprovede "strategiju i viziju" sa kojom je i započela poslovanje.

"Cilj 'Ferrera' u Srbiji je proizvodnja primarne sirovine, a to je proizvodnja lešnika", rekao je Fontana.

Dodao je da je kompanija napravila za svaku sirovinu napravila jasne smernice o održivosti proizvodnje te sirovine.

"Ferrero je usmeren na osnivanje novih lanaca snabdevanja u Srbiji a koja će se bazirati na principima održivosti i efikasnosti", naveo je Fontana.

Naglasio je da ta kompanija veruje da su inovacije u poljoprivredi zaista neophodne kako bi se poljoprivredna proizvodnja unapredila.

Direktor kompanije "Copter Pro" Momir Alvirović rekao je da su poljoprivrednici nove generacije spremniji da primene tehnološke inovacije. 

"Veoma je interesantno da se brzi razvoj tehnologije sada mnogo brže odvija od brzine usvajanja tih znanja kod prosečnog poljoprivrednika, a kamo li razvoj legislative, koja bi to negde morala da isprati i uokviri", ocenio je Alvirović.

Forum je organizovan, u Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije Srbiji.

Na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije učestvuje više od 250 kompanija iz Srbije i oko 150 italijanskih, a zakazano je oko 400 bilateranih sastanaka.

Multisektorsku italijansku privrednu delegaciju čine kompanije iz sektora obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i otpadnim vodama, cirkularne ekonomije, biotehnologije i agrotehnologije, transporta i logistike, proizvodnje mašina za železnicu, usluga, industrije čelika, građevinske industrije,  turizma i hotelijerstva, drvne industrije, tekstila.

Na forumu učestvuju i predstavnici naučne zajednice, fakulteta, instituta i asocijacija.

Komentari (0)

Srbija