Aktuelno

Beogradsko "vodeno drvo" kao "prečistač" vazduha i apsolutni hit na društvenim mrežama

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2023

-

18:35

Beogradsko "vodeno drvo" kao "prečistač" vazduha i apsolutni hit na društvenim mrežama
Beogradsko "vodeno drvo" kao "prečistač" vazduha i apsolutni hit na društvenim mrežama - Copyright Printskrin/Instagram/pubity

veličina teksta

Aa Aa

 Fotografija i priča o srpskom "vodenom drvetu", prečišćivaču vazduha, postavljenom ispred zgrade Opštine Stari grad širi se stranim portalima i društvenim mrežama uz milionski broj pregleda, a tim povodom predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je u komentaru da je to samo jedna od mnogih stvari koje Srbija radi za čistiji vazduh.

"Jedna od mnogih stvari koje radimo kao zemlja za čistiji vazduh! Hvala što ste uočili", napisala je Brnabić na Instagramu nakon što je britanski news portal koji ima čak 32 miliona pratilaca okačio post o "vodenom drvetu" koje se bori protiv zagađenja, a koji već sada ima više od 913.000 lajkova.

Projekat "foto-bioreaktora" podržala je Opština Stari grad, finansirao ga je razvojni program Ujedinjenih nacija, a kako se u mnogim komenarima moglo čuti alge koje se koriste u tu svrhu su 400 puta efikasnije od drveta u uklanjanju CO2.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

Najnovije oružje Srbije u borbi protiv zagađenog vazduha je "tečno drvo" - naveli su u objavi na Instagramu.

Post postavljen juče, sad već uz više od 913.000 ljakova ima i više od 7.300 komentara.

"Beogradski urbani foto-bioreaktor je prvi te vrste u Srbiji koji koristi mikroalge za vezivanje ugljen-dioksida i proizvodnju čistog kiseonika fotosintezom. Ovo je poboljšalo kvalitet vazduha i smanjilo emisije gasova staklene bašte", navedeno je u objavi.

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, LIQUID 3, postavljen je ispred Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu. 

To "tečno drvo", kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u urbanim područjima, gde su koncentracije najveće.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija