Aktuelno

Stevandić: Do sinoć predato 32.427 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava

Komentari

Autor: RTS

21/05/2023

-

10:00

Stevandić: Do sinoć predato 32.427 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava
Stevandić: Do sinoć predato 32.427 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u MUP-u Danilo Stevandić izjavio je da je do sinoć u 19 sati predato 32.427 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Stevandić je rekao da je od 8. maja do sinoć u 9 časova predato 32.427 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava, od toga 26.094 komada oružja i 6.333 minsko eksplozivnih sredstava, kao i 1.349.719 municije različitog kalibra.

"To govori o ličnoj odgovornosti građana. Želim da apelujem na građane da to učine svakog dana u najbližoj policijskoj stanici. Mogu i policajci da dođu na kućnu adresu i preuzmu oružje", naveo je Stevandić.

Posle dve masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji, u OŠ "Vladislav Ribnikar" i kod Mladenovca, Stevandić je rekao da se država uvek nalazi uz svoje građane.

Stevandić je podsetio da su pripadnici MUP-a efikasno uhapsili osumnjičene za dve zločina, nakon čega su pojačali vidljivo prisustvo policije na svim javnim prostorima.

"Od početka godine zabeležen je trend smanjenja krivičnih dela i prekršaja protiv javnog reda i mira začetiri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno nemamo većih bezbednosnih izazova. Stanje bezbednosti je stabilno", rekao je Stevandić.

Prema njegovim rečima, deca u školama u Srbiji su sigurna i bezbedna. 

"Povećali smo broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbednosti učenika i škola. Na obezbeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata, svakodnevno je angažovano 3.500 policijski službenika", naveo je Stevandić.

Lažne dojave o bombama

Govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Stevandić rekao da su od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bile prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali je kontradivazioni pregledima utvrđeno da su lažne.

"U toku je operativni rad na otkrivanju tih dela. Pozivi upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno imejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca", naveo je Stevandić.

Prema njegovim rečimo, bilo je više desetina hiljada imejlova u proteklih godinu dana, odnosno lažnih dojava o postavljenim bombama.

"Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, za tri su podnete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrili da su deca do 14 godina", rekao je Stevandić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija