Aktuelno

Treći sastanak za uvođenje Amber alert sistema u Srbiji: Rasprava o kriterijumima za podizanje alarma

Komentari

Autor: FoNet

29/05/2023

-

23:55

Treći sastanak za uvođenje Amber alert sistema u Srbiji: Rasprava o kriterijumima za podizanje alarma
Treći sastanak za uvođenje Amber alert sistema u Srbiji: Rasprava o kriterijumima za podizanje alarma - Copyright MUP/Vlada Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da su na trećem sastanku tima za uvođenje Amber alert sistema razmatrane aktivnosti za efikasno uspostavljanje sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica u Srbiji.

Razmotreni su kriterijumi za pokretanje sistema hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnog lica kada je to povezano sa izvršenjem krivičnog dela i u slučaju kada nestanak deteta nije povezan sa krivičnim delom, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku su razmotrene i operativne procedure za postupanje, mogući i realni načini prenošenja informacija u sredstvima javnog informisanja u cilju obaveštavanja javnosti o slučajevima nestanka, kao i modeli sporazuma o saradnji.

U sastavu tima, koji je u februaru ove godine formirao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, su predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja "Astra".

Zadatak tima je da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u Srbiji zaživeo sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen domaćem pravnom sistemu i društvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija