Aktuelno

"Kad je stiglo obezbeđenje vikali su da dvoje fali, ali bilo je kasno": Spasilac o slučaju utopljenih dečaka na Adi

Komentari

Autor: Euronews Srbija / S.Nikolić

07/06/2023

-

16:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Beživotna tela dvojice šesnaestogodišnjaka juče su izvučena iz jezera na Adi Ciganliji, a u trenutku njihovog utapanja dežurnih spasilačkih službi na tom mestu nije bilo, pošto sezona kupanja još uvek nije otvorena. Međutim, poznato je da godinama unazad maturanti imaju običaj da nakon proslava idu na gradska kupališta, pa se nameće pitanje da li je ova tragedija mogla biti sprečena, kao i da li postoji potreba za službama koje se brinu o bezbednosti posetilaca i van sezone. 

"Svake godine dolazi do ovoga, pogotovo pred početak sezone, imamo dosta nesrećnih slučajeva. Tek kada se nešto dogodi, mi stavljamo akcenat na ovu temu, umesto da se na vreme priča o merama prevencije", kaže za Euronews Srbija Kristina Miladinović iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije.

Nakon ove tragedije, imajući u vidu da su u toku proslave matura, komandir ronilačkog voda Žandarmerije Marko Mladenović danas je apelovao na učenike i nastavnike da, ukoliko se proslave odvijaju na splavovima ili u blizini vode posebnu pažnju obrate na bezbednost, prenosi Tanjug. 

Takođe, Mladenović je upozorio i roditelje da decu ne puštaju u vodu bez nadzora i da posebno vode računa kada su deca u blizini vode i podsetio je da je prilikom boravka na plovnim objektima neophodno korišćenje zaštitnih prsluka kao i poštovanje svih mera bezbednosti. 

Mada, kako kaže Miladinović, svest o rizicima od utapanja u Srbiji nije dovoljno razvijena, pa se postavlja jesu li ove mere upozorenje zaista dovoljne? 

Šta je potrebno promeniti? 

Radi podsećanja, policiji je juče oko 17.30 časova prijavlјeno da je veći broj maturanata ušao u jezero na Adi Ciganliji, a da dve osobe nisu isplivale. 

Direktor sektora sporta i opštih poslova u JP "Ada Ciganlija" Miodrag Jović za Euronews Srbija kaže da je juče oko 17:20 časova, dežurni radnik ovog preduzeća na kameri primetio veću grupu tinejdžera koja ulazi u vodu skokom sa pontona, nakon čega je odmah obaveštena služba obezbeđenja koja je, kako kaže, juče radila u značajno pojačanom obimu.

"S obzirom da smo imali informacije o velikom broju maturanata koji dolaze na Adu, obezbeđenje je stiglo i udaljilo decu iz vode. Međutim, kada su izlazili počeli su da viču da dvoje fali. Odmah su o tome obaveštene dežurne patrole MUP-a, koje su takođe u jučerašnjem danu bile pojačane na Adi Ciganliji, ali nažalost svi znamo kakav je epilog bio na kraju", dodaje Jović. 

Objašnjava da juče spasilačke službe na jezeru nije bilo, zbog čega je obezbeđenje koje se brine o tehničkoj i fizičkoj zaštiti svih posetilaca, preuzelo ulogu "preventivnog udaljavanja dece iz vode". 

Međutim, i pored pojačanog obezbeđenja tog dana, do nesreće je ipak došlo.

Na pitanje da li je, uzimajući u obzir da je poznato da se maturanti svake godine okupljaju na tom mestu, bilo potrebno obezbediti i spasioce bez obzira na to što nije sezona još nije otvorena i da li će naredne godine ovo biti urađeno, Jović odgovara da je "to nešto o čemu će pričati". 

Ipak, mišljenja je da bi, pošto spasilačka služba dežura samo kada je radno vreme kupališta, ovom logikom trebalo obezbediti spasioce i u martu i februaru, pošto tada neodgovorni pojedinci posećuju kupališta. 

"Ono što je bitno reći jeste da kada je kupalište zatvoreno, kupanje na Savskom jezeru nije bezbedno. Neophodno je edukovati decu, apelovati na sve da ispoštuju sva ona pravila koja važe kako sebe ne bi dovodili u opasnost, s obzirom da su spasilačka služba, služba Hitne pomoći, patrole policije i sve ostalo sekundarna linija zaštite", kaže Jović. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Takođe, dodaje i da je neophodno da svako preduzme neophodne mere bezbednosti i sebe ne dovodi u opasnost. 

"Mi ćemo svakako razmisliti za sledeću godinu, odnosno videćemo šta možemo da uradimo. Ali zaista je JP Ada Ciganlija, uradilo sve što je u njihovoj moći, mi smo zaista preventivno delovali. Plan za naredni period je da radimo apsolutno isto kao i do sada, odnosno da preventivno delujemo da se nešto loše ne desi na Savskom jezeru", ističe Jović. 

Kako kaže Jović, trenutno ne mogu da spreče građane da ulaze u Savsko jezero, a čak i kada kupališna sezona bude otvorena "ljudi iz spasilačke službe nisu službena lica, pa nemamo nikakav mehanizam kojim bi ovo moglo biti sprečeno".

"Što se tiče našeg obezbeđenja, ono je redarskog tipa i to se svodi na upozoravanje i na preventivno delovanje na kupače. Nijedan zaposleni u JP "Ada Ciganlija" nema nijedan zakonski mehanizam da bilo koga sankcioniše i bilo šta zabrani", rekao je Jović. 

Na pitanje da li bi redari mogli da obaveštavaju MUP i komunalnu policiju koja bi odmah intervenisala, Jović odgovara da su to gradske odluke. 

"Za kupališta postoje neke gradske odluke, koje su prilično stare i koje bi u međuvremenu možda trebalo unaprediti. Ovo je nešto što će u narednom periodu prvenstveno poteći od JP Ada Ciganlija, probaćemo da se te odluke o kupalištima i bezbednosti na kupalištima usklade sa današnjim vremenom", zaključuje Jović. 

Rizici od utapanja brojni - kako da se zaštitimo, ali i pomognemo? 

Miladinović objašnjava da je najveći rizik kupati se na mestima koja nisu predviđena za to ili koja nisu obezbeđena, zbog čega je neophodno apelovati na građane da brinu o sebi i uzmu u obzir svaki rizik i ukazuje na mere prevencije. 

"Bez obzira na to što je trenutno Sunce i što je toplo napolju, jednostavno sezona još uvek nije počela, moramo da bude oprezni. Prva stvar je da se kupamo na mestima koja su za to predviđena, druga stvar, da nikada ne precenjujemo svoje sposobnosti, nikakvo korišćenje alkohola i temperaturne razlike su izuzetno važne, odnosno da pripremimo svoje telo na postepen ulazak u vodu. Uvek plivajte sa nekim, ukoliko ste umorni ne ulazite u vodu", navodi Miladinović. 

Miladinović napominje da je važno znati da, ukoliko do nesrećnog slučaja dođe u našoj blizini, nikako ne dolazimo u kontakt sa osobom koja je utopljenik. 

"Osoba koja se utapa prolazi kroz nekoliko faza utapanja i ako smo mi lice koje pokušava da pomogne, može vrlo lako da dođe do toga da i mi postanemo žrtva, kada pokušamo da pomognemo", ističe Miladinović i dodaje:

"Nikako ne treba da dolazimo u kontakt sa utopljenikom, već da mu dodamo neki predmet, bio to štap, lopta, neka grana... Bilo šta što na šta će osoba moći da se popne i udahne. Naravno, u slučaju da je prisutna osoba koja zna adekvatno da reaguje, moramo se prvo njoj obratiti". 

Zaključuje kako je u svetlu ove tragedije, neopohodno i unutar školskih ustanova razvijati svest o bezbednosti na vodi i pružati preventivne edukacije, s obzirom na količinu nesrećnih slučajeva. 

Komentari (0)

Srbija