Aktuelno

POSLEDICE OBILNIH PADAVINA Evakuisano više od 300 ljudi, vanredna situacija i u Kragujevcu i Novom Pazaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/06/2023

-

08:48

POSLEDICE OBILNIH PADAVINA Evakuisano više od 300 ljudi, vanredna situacija i u Kragujevcu i Novom Pazaru
POSLEDICE OBILNIH PADAVINA Evakuisano više od 300 ljudi, vanredna situacija i u Kragujevcu i Novom Pazaru - Copyright Printskrin/Tanjug video,Tanjug/D.Nikolić,J.Nikolić,MUP Srbije,Tanjug/AP/Marjan Vućetić

veličina teksta

Aa Aa

Zbog obilnih padavina koje su zahvatile našu zemlju vanredna situacija je proglašena na 52 opštini i gradu, dok je evakuisano više od 300 osoba zbog poplava. Policija apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima. Navode, da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192.

 

Sve o obilnim padavinama i posledicama koje nose pratite u našem LIVE blogu

22.04 Proglašena vanredna situacija i u Novom Pazaru zbog poplava i padavina

Gradski štab za vanredne situacije doneo je večeras odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Novog Pazara zbog obilnih padavina i poplava.

"Vanredna situacija proglašena je jer je usled elemenatarne nepogode i oblinih padavina došlo do izlivanja reka Trnavice i Jošanice, pojave površinskih voda, plavljenja objekata i oštećenja infrastrukture. Vanredna situacija se proglašava zbog realne opasnosti od ugrožavanja života, imovine i zdravlja ljudi", navedeno je u saopštenju novopazarskog Štaba za vanredne situacije.

20.20 Pogledajte uključenje Reporterke Euronews Srbija iz Lazarevca

Euronews

20.11 Evakuisano više od 300 ljudi

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže za RTS da je situacija trenutno mirna, ali ukazuje da su na nekoliko lokacija angažovani pripadnici Sektora za vanredne situacije koji su tokom dana evakuisali 17 ljudi. Milenković navodi da je ukupno 314 ljudi evakuisano otkako je krenuo plavni talas. Ističe da je danas naglasak bio na Kučevu, Kraljevu i Jagodini.

"Naglasak je danas bio na teritoriji Kučeva, gde je, pored evakuacije lica, vršeno i crpljenje vode kako bi se što pre uspostavilo elektro snabdevanje u jednoj od fabrika. Takođe, grad Kraljevo - mesta Adrani i Grdica, gde su naši pripadnici uspešno evakuisali određeni broj lica. Ne zaboravimo teritoriju grada Jagodine, gde je došlo do problema u elektro snabdevanju u jednom delu industrijske zone", naveo je Milenković.

19.32 I u Kragujevcu proglašena vanredna situacija zbog poplava

Na teritoriji Grada Kragujevca danas je zbog poplava proglašena vanredna situasija. Nakon obilaska terena, na predlog komandanta Štaba za vanredne situacije i gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, održana je telefonska sednica Štaba i proglašena vanredna situacija na teritoriji grada, kako bi se u što kraćem roku i prema prioritetima pomoglo građanima da saniraju pričinjenu štetu, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevca.

Nakon obilnih padavina i poplava koje su u četvrtak uveče zadesile Kragujevac, ekipe Sektora za vanredne situacije i gradskih preduzeća Šumadija i Vododvod rade na saniranju štete na teritoriji grada, ali i na seoskom području u Masloševu i čitavom potezu ka Stragarima.

Tim povodom komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Nikola Dašić sa načelnikom Uprave za vanredne situacije Kragujevac Zoranom Kočovićem obišao najugroženija područja i domaćinstva u naseljima Palilile, Korićani, Grošnica i Erdeč.

19.30 Novi Pazar: Vojska postavila pontonski most preko reke Trnavice

Vojska Srbije postavila je pontonski most preko reke Trnavice, omogućivši stanovnicima novopazarskog naselja Kleča, koji su bili odsečeni zbog bujičnih poplava, vezu sa gradom.

Oko 30 domaćinstava bilo je odsečeno od sveta tri dana, nakon što je bujica koju nije zaustavila ni obližnja brana, porušila most preko Trnavice oštetivši jedini putni pravac koji naselje Kleča povezuje sa ostatkom Novog Pazara. Meštane je obišao i na brzoj reakciji Vojsci Srbije zahvalio ministar turizma i omladine Husein Memić.

"Zahvaljujem Vojsci i ministru odbrane Milošu Vučeviću na brzoj reakciji. Ovo je tri dana nakon bujičnih poplava bio jedan od većih problema i najrazornija posledica bujica koje su poplavile naselja u Novom Pazaru. I ovo je privremeno rešenje, građanima već u ovoj godini moramo sagraditi nov betonski most. U naselju Trnava koje vodi ka Kleči, a gde u 40 kuća žive i stari i bolesni", rekao je ministar Memić.

18.25 Ministar Gašić u poplavljenim delovima Lazarevca: 1.800 naših pripadnika je non-stop na terenu

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je mesto Junkovac, u opštini Lazarevac, koje je usled obilnih padavina i izlivanja reke Turije poplavljeno i tom prilikom naglasio da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, koji su punim kapacitetom angažovani na evakuaciji ugroženog stanovništva i crpljenju vode, biti uz građane i pomagati im kako bi se u što skorijem roku vratili u svoje domove.

U razgovoru sa meštanima Junkovca, ministar Gašić je rekao da su spasilačke službe prethodnih dana obilazile ovo područje i upozoravale građane na moguće opasnosti od poplava izazvanih obilnim padavinama.

„Sada ćemo da vam pomognemo, da očistimo sve kako biste se vratili svojim kućama. Spasioci vatrogasci će biti sa vama sve dok ne saniramo štetu i biće tu kako biste bili bezbedni. 1.800 naših pripadnika je non-stop na terenu. Učiniće sve što mogu, da iscrpe vodu, iznesu nameštaj da bi Štab za vanredne situacije mogao da napravi popis da vam nadoknadimo štetu koju ste pretrpeli“, rekao je ministar i istakao da će se zalagati da se zajedničkim radom sa nadležnim službama i lokalnom samoupravom reši problem izlivanja reke Turije kako do poplava ne bi dolazilo.

17.36 Kako opština Lazarevac izgleda posle obilnih padavina?

Televizija GEM Lazarevac

16.11 Situacija u mestu Vreoci kod Lazarevca

Prava drama odvijala se na teritoriji opštine Lazarevac koja je takođe teško pogođena poplavama. Prema izveštaju novinarke Euronewsa Nataše Jovanović sa lica mesta, 8 mesnih zajednica ove opštine pretrpelo je veliku materijalnu štetu ali na sreću nema povređenih niti životno ugroženih stanovnika. 

Euronews

U selu Junkovac iz vode je izvučen dečak od 15 godina, dok su dvojica braće spasena iz reke Turije. Na terenu su vatrogasne ekipe i nadležni iz JP Beograd vode, i situacija je trenutno pod kontrolom. Nastavljeno je sa ispumpavanjem vode iz dvorišta kuća i ugroženih objekata.

14.45 Obustava saobraćaja zbog izlivanja Crne Reke i Peka

Saobraćaj na putu Debeli Lug - Jasikovo, obustavljen je zbog izlivanja Crne reke, saopštilo je danas Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Zbog izlivanja reke Pek, obustavljen je saobraćaj na putu Kučevo - Debeli Lug, između mesta Brodica i Blagojev Kamen. Na putu Kratovska stena - Lučani, u mestu Lučani, na snazi je obustava saobraćaja zbog intervencije nakon obilnih padavina.

14.30 Puzović: Najteža situacija na reci Toplici

Direktor JP Srbijavode Goran Puzović izjavio je danas da je poplavni talas koji je u toku noći prošao kroz Raču i Smederevsku Palanku ide prema Velikoj Plani i Moravi, i da je u koordinaciji sa lokalnom samoupravom, osigurano da to područje bude stabilno.

''Najteža situacija trenutno je na reci Toplici, područje Prokuplja i Doljevca, gde smo prošle noći branili područje. Zahvaljujući dobroj komunikaciji sa opštinom Doljevac, odradili smo ono što je faktički bilo nemoguće, zaštitili smo najveći deo naselja Šalinac koje je nekoliko puta plavljeno vodom, kao i gerijatrijski dom u Doljevcu, koji je do sada bio plavljen nekoliko puta, dakle držimo tu liniju'', rekao je Puzović za Tanjug.

On je dodao da je specifično da nivo Toplice, koja je bujična reka, ne pada poslednjih 15 sati.
Naveo je da je nešto teža situacija bila u Ćićevcu, ali da je, kako je rekao, urađeno ono najvažnije.

''Kako je najavljeno, ovaj talas će večeras najverovatnije napustiti našu zemlju. Sad velike reke počinju da se pune: Velika, Južna i Zapadna Morava sa pritokama, i sve reke na jugu su u porastu, proglašavamo vanrednu situaciju, ali na tim velikim rekama ne očekujemo neke probleme'', ocenio je Puzović i istakao da su bujice najveći problem, i da JP Srbijavode pruža podršku svima koji se sa njima bore.

14.20 Vesić: Moravski koridor nije oštećen već samo neki nasipi u izgradnji

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) Goran Vesić izjavio je danas da radovi na izgradnji Moravskog koridora ni na koji način neće biti usporeni i da taj koridor nigde nije oštećen, iako su se u medijima pojavljivale informacije da se to desilo.

On je u prilikom obilaska mesta prekida saobraćaja na putu Mrčajevci - Adrani kod mosta preko Musine reke, kazao da su oštećeni pojedini nasipi koji su bili u izgradnji, što je, kako je naglasio, normalno da se desi kada oni nisu završeni. Jedan od tih oštećenih nasipa, prema rečima Vesića je na teritoriji opštine Kraljevo, dok je drugi kod Kruševca, gde je takođe urađena privremena devijacija, pa je ona probijena kako bi voda mogla da prođe.

13.51 Nemanja je snimio trenutak urušavanja mosta u Mrčajevcima i sprečio veliku tragediju

Most preko Zapadne Morave, koji spaja čačanska sela Mrčajevce sa čačanskim selima Mršinci i Slatina, rano jutros potpuno je uništen pred naletom bujice i obilnih padavina koje su pogodile Čačak i okolinu. Trenutak urušavanja mosta snimio je Nemanja Bogosavljević koji je video kada su stubovi pukli i sprečio veću nezgodu zaustavivši autobus koji je trebalo da pređe preko mosta, RTS. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

 

13.33 Predsednik opštine Lazarevac: Stanje se stabilizuje, Kolubara u koritu

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević danas je izjavio da se stanje u mesnim zajednicama u toj opštini, koji su prethodnog dana i u toku noći bile u problematičnom stanju zbog izlivanja vodotokova, pre svega reka Turija i Peštan, sada stabilizuje.

"Mislim na šest mesnih zajednica, imali smo u toku noći porast reke Turije gde ona prolazi kroz mesnu zajednicu Sokolovo, gde je došlo do izlivanja i obustave saobraćaja prema celoj toj mesnoj zajednici i ostalim delovima, prema opštini Barajevo i mesnoj zajednici Arnajevo", rekao je Stević za Tanjug.

On je dodao da su tokom jutra 'počele da se izlivaju takozvane crne vode u mesnoj zajednici Veliki Crljeni, gde je upućen jedan bager i gde će biti na raspolaganju celokupna mehanizacija.
Naveo je da je nezvanično oko 120 domaćinstava potopljeno, da nema nijednog povređenog sugrađanina, ali da je pričinjena velika materijalna šteta.

"Sa ovim smo se susretali i 2014, tako da ne sumnjam da ćemo svi izaći kao pobednici", ocenio je Stević.

13.31 Proglašeno stanje prirodne nesreće u Tuzlanskom kantonu i više opština

Zbog obilnih padavina i posledica koje su izazvale, na području Tuzlanskog kanona i opština Čelić, Sapna, Kalesija i Teočak proglašeno je stanje prirodne nesreće. Iz Federalne uprave civilne zaštite navode da je u opštini Kladanj usled naglih padavina došlo do povećanja vodostaja reka Drinjače i Ujča, kao i izlivanja lokalnih potoka, zbog čega su narušena gradilišta koja se nalaze u samom koritu i blizu korita reke Drinjače, prenela je Srna. Došlo je i do ugrožavanja putnih komunikacija odronima, nanosima šlјunka i kamena na puteve, te odnošenje nasipnog materijala sa branika, kao i plavlјenje polјoprivrednog zemlјišta.

12.36 Vesić obišao srušeni most kod Čačka

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas lokaciju gde se jutros usled velike količine vode koja se slila u Zapadnu Moravu došlo je do pucanja mosta koji je spajao čačanska sela Mrčajevce i Slatinu i koji je za saobraćaj zabranjen od novembra prošle godine.

Vesić je istakao da je opštinama dat nalog kako da postupaju u vezi sa visećim mostovima, da je konačno uspostavljen red i da se zna tačno kakvo je stanje sa kojim visećim mostom. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

 

12.22 Radović: U Aranđelovcu palo oko 100 litara kiše po metru kvadratnom

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović izjavio je danas da je prethodnog dana i u toku noći palo oko 100 litara kiše po metru kvadratnom u tom gradu, što je dovelo do toga da kiša ujutru dođe do pragova kuća Aranđelovčana, a da u toku dana bujice počnu da ulaze u kuće. On je za Tanjug istakao da je na teritoriji čitave opštine Aranđelovac proglašeno vanredno stanje.

''Najvažnije je da nije bilo povređenih i žrtava, i ovom prilikom moram da se zahvalim vatrogasno-spasilačkim jedinicama, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje su u od ranog jutra evakuisali veliki broj naših sugrađana'', rekao je Radović i dodao da je u bujicama bio zarobljen jedan autobus, ali da su vatrogasci uspeli da evakuišu sve putnike iz njega.

''Neki naši sugrađani želeli su da pomognu, pa u krenuli traktorom, ali se onda taj traktor prevrnuo u neki jarak, ali opet su vatrogasne jedinice uspele da spreče da dođe do nekih povreda i eventualnih žrtava'', rekao je predsednik opštine.

Naveo je da Aranđelovac nema reku, ali da je voda došla iz malih rečica i pritoka, i da su Srbijavode čistile vodotokove prvog i drugog reda, ali da ovu situaciju ''nije bilo moguće predvideti''.

11.23 Srušeni most u Mrčajevcima zbog ranijih oštećenja bio zabranjen za saobraćaj

Po odluci Gradske uprave za urbanizam grada Čačka korišćenje mosta koji se jutros urušio, a koji spaja  sela Mrčajevci i Slatina preko Zapadne Morave, zabranjeno je  još od novembra 2022. godine.

Kako je navedeno u rešenju Gradske uprave Čačak u koje je Tanjug imao uvid, zbog postojećeg oštećenja na konstrukciji mosta zabranjeno je njegovo korišćenje za prelazak teretnim vozilima.

Meštani su ga ipak koristili jer je on najkraća veza između dva sela Mrčajevci i Slatina, ali u trenutku rušenja na mostu nije bilo nikoga.

Printskrin/Tanjug video

 

Most koji spaja sela Mrčajevci i Slatina preko Zapadne Morave kod Čačka srušio se jutros.

U trenutku rušenja na mostu nije bilo nikoga, a most je već bio oštećen  u poplavama i preko njega je bio zabranjen saobraćaj.  

11.11 Kod Suve Reke zbog odrona saobraćaj se odvija naizmenično

Na putu Svođe - Vlasina Okruglica kod mesta Sastav Reka usled odrona saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila, saopštili je danas JP "Putevi Srbije". Saobraćaj je nakon obustave zbog izlivanja reka normalizovan na putu  Debeli Lug - Jasikovo, na km 38+500, kao i na putu  Kuršumlija (Markoviće) - Kuršumlijska banja.

10.50 Dečak iz Lazarevca spasen pomoću kanapa

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je za RTS da su imali tri evakuacije, spasavanja iz reke Turije.

"Dečak od 15 godina u mestu zajednica Junkova. Zajedno smo brzom intervencijom svih ljudi koji su bili na licu mesta uz pomoć kanapa i sreće, pre svega njegovu sreću jer se zakačio za grane, uspeli da ga evakuišemo i izvučemo", rekao je Stević dodajući da ga je zbrinula ekipa hitne pomoći lokalnog doma zdravlja.

Iz reke Turije, u MZ Mirosaljac, izvučena dva rođena brata. 

"Jednog smo brzo uspeli da izvadimo posle nekih 45 minuta uz pomoć privatne mehanizacij koja se tu našla i iz domaćinstava smo uzeli mehanizaciju. Dok drugi, njegov stariji brat, za njega nam je trebalo nekih 2,5 sata, reka ga je odnela nekih 200 metara i uz pomoć spasilačkih jedinica Vatrogasne brigade i MUP-a Srbije i grada Beograda Lazarevca, industrijske mehanizacije, uspeli smo sa čamcem, bukvalno posle nekih sat i 45 minuta, da ga izvučemo iz vode, zbrinemo i uputimo na dalje preglede u Beograd", rekao je Stević.

09.50 Proglašena vanredna situacija u 52 lokalne samouprave

U toku noći pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na crpljenju vode u Boru u naselju Savača, u mestu Šarlinac u opštini Doljevac iz podruma Gerentološkog centra i u Jagodini na lokaciji nove industriske zone, saopštio je danas MUP.

MUP Srbije

 

Usled izlivanja reke Toplice, sinoć oko 23 časova Crveni krst Doljevac evakuisao je 33 osobe iz sela Šarlinac i Šainovac i oni su smešteni u Domu kulture u mestu Šarlinac.

Na snazi su trenutno ukupno 52 vanredne situacije, za celu teritoriju gradova: Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka.

Vanredna situacija na snazi je i u delovima teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin, Majdanpek.

09.25 Tomić: Situacija u Čačku stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada

Član civilne zaštite Čačka Stefan Tomić izjavio je danas da je situacija u tom gradu za sada stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada. "Od juče popodne smo ovde i iz Moravca ispumpavamo vodu u Zapadnu Moravu kako bismo zaštitili meštane koji ovde žive u naselju Suva Morava", rekao je Tomić.

On je dodao da je situacija za sada stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada. "Može se uočiti da se nivo Morave postepeno smanjuje, a situacija je dosta stabilnija i u svim delovima grada", istakao je Tomić.

09.13 Spasojević: Sve snage usmerene na evakuaciju i spasavanje ljudskih života

Načelnik odeljenja u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Milorad Spasojević izjavio je danas da je velika teriotirija Srbije zahvaćena poplavama i da su sve snage usmerene na spasavanje ljudskih života. "Samo u jučerašnjem danu imali smo preko 217 uspešnih evakuacija naših građana, a to je do sada ukupno skoro 295 evakuacija od 26. maja kada su nepogode počele da nas prate", rekao je Spasojević. On je dodao da je prioritet da se svi evakuišu i spasu i odvedu na sigurno.

08.45 Srušio se most u Mrčajevcima

Usled obilnih padavina i bujičnih poplava koje su ovih dana pogodile Srbiju, srušio se most koji spaja sela Mrčajevci i Slatina kod Čačka. Meštani su taj most ipak koristili jer je on najkraća veza između dva sela, a alternativni put je dug 40 kilometara. Kamere su zabeležile trenutak rušenja mosta.  Podsetimo, u ovom oblasti došlo je do izlivanja reke Musine zbog čega putevi Rekovac–Trstenik i Mrčajevci–Kraljevo kod mesta Adrani od juče nisu prohodni.

 

08.30 Spasene dve osobe iz Lazarevca

Dve osobe upale su u bujični potok u Lazarevcu. U pitanju su dva brata. Kako je rekao Nedeljko Gagić iz Vatrogasno spasilačke jedinice MUP-a braća su izvučena i spasena, ali je apelovao na građane da se ne šetaju poplavljenim područjima, oko bujičnih tokova i na nasipima reka. "Jedno lice su izvukli meštani, građevinskom mašinom, a drugo lice spasio je vatrogasno-spasilački tim", naveo je Gagić za RTS.

08.10 Na snazi je ukupno 51 vanredna situacija

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je sinoć da je zbog poplava u opštinama i gradovima Srbije proglašena 51 vanredna situacija.

Iz MUP-a navode da je sinoć oko 20 časova zbog poplava izvršena evakuacija 60 lica u naselju Mala Guba u Prokuplju, a da je od početka dana evakuisano ukupno 142 lica na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja,Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca. Od ponoći je evakuisano ukupno 217 osoba.

Vatrogasci-spasioci vrše crpljenje vode po pozivu građana u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kragujevcu, Leskovcu, Prokuplju, Smederevu, Kruševcu i Čačku. Pripadnici MUP-a obilaze potencijalno kritične tačke, razgovaraju sa meštanima i na tim lokacijama kojima daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti.

TANJUG/ Predsednik opštine Majdanpek/Dragan Popović

 

U skladu sa najavama RHMZ prati se situacija na Zapadnoj Moravi, Crnom Timoku, reci Ibar koja ima blagi porast, Zapadnoj Moravi kod Kruševca gde je nivo reke je u opadanju, a i rekama u Borskom okrugu kao i reci Toplici koje si u blagom opadanju.

Policija apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima. Navode, da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192.

Komentari (0)

Srbija