Aktuelno

Belivuk i danas iznosi primedbe na svedočenja okrivljenih-saradnika

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

15:17

Belivuk i danas iznosi primedbe na svedočenja okrivljenih-saradnika
Belivuk i danas iznosi primedbe na svedočenja okrivljenih-saradnika - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović, Tanjug/Rade Prelić, Vladimir Sporčić, Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu, optuženi vođa organizovane kriminalne grupe Veljko Belivuk danas je na suđenju nastavio sa iznošenjem primedbi na iskaze okrivljenih-saradnika u ovom postupku. Belivuk, pored ostalog, tvrdi da "tužilaštvo sprema još jednu svesku" i da će još jedna pripadnik ove grupe sklopiti sporazum sa tužilaštvom i postati okrivljeni-saradnik.

"Još jednu famoznu svesku ćete dobiti, samo će ta osoba sve raščivijati što nisu Nikola Spasojević, Srđan Lalić i Bojan Hrvatin. Samo njemu ne odgovara da bude osuđen kao Lalić na 18 godina i hoće manje da prizna više ubistava" rekao je Belivuk.

On je današnji iskaz započeo tvrdnjom da tužilaštvo godinama već pokušava od navijačke grupe da napravi organizovanu kriminalnu, na šta je i dodao da okrivljeni-saradnici moraju da se dogovore sa tužilaštvom kako se zvala ta grupa, jer su različito to naveli.

Govoreći o kafiću na stadionu FK Partizan, Belivuk je rekao da je to bila njihova druga kuća i da su te prostorije "digli iz pepela".

Pričajući o ubistvu Gorana Veličkovića, Belivuk je rekao da je jedan od saradnika ispričao kako su on i Marko Miljković nakon ubistva Veličkovića, slike njegovog iskomadanog tela, na kojima se vidi leš muškarca kojem na leđima piše "Korać p***" slali upravo Filipu Koraću, kao i da su se "molili Bogu da ne sretnu Koraća".

On je istakao da je nelogično, da prvo šalju Koraću te slike, a onda se mole da ga ne sretnu.

"Ja tvrdim da nas Korać nikada nije interesovao", rekao je optuženi.

Pričajući o otmici Gorana Veličkovića, Belivuk je naveo nekoliko primera u kojima se ne slažu iskazi okrivljenih-saradnika - koliko su čekali pripadnici Veličkovića u njivi, ko je otvorio vrata od pik-apa kada su ga oteli i ko je gde stajao od pripadnika grupe prilikom otmice.

"Nije moguće da smo mi prvo ubili Veličkovića, sekli njegovo telo, noge, ruke, onda sve to premeštali, a nismo imali krv na sebi kako tvrdi Lalić", rekao je Belivuk.

Osvrćući se na ubistvo Gorana Mihajlovića i tvrdnje okrivljenog-saradnika Nikole Spasojevića, Belivuk je rekao da nije logično da je on ostatak Mihajlovićevog tela, koje je ranije spaljeno, stavio u korito, tvrdeći da po Spasojevićevom opisnu ostaci tela nisu nikako mogli da stanu u to korito.

Upoređujući iskaz Spasojevića i komšinice iz Surduka, koja je prišla kada je videla da nešto gori u dvorištu, rekao je da Spasojević tvrdi da je komšinica prišla na deset metara od vatre, nakon čega je Belivuk navodno rekao "da je prišla bliže morali bismo i nju da ubijemo". Sa druge strane, Belivuk tvrdi da je komšinica u tužilaštvu rekla da je prišla na metar od vatre, da nije bilo automobilskih guma i da nije bila velika vatra, dok je sve suprotno kazao Spasojević.

On tvrdi da su okrivljeni-saradnici različite razloge naveli za ubistvo Aleksandra Gligorijevića, pa su tako rekli da je motiv njegovog ubistva planiranje likvidacije Belivuka i Miljkovića, a drugi pak planiranje ubistva braće Budimir i preuzimanje poslova sa drogom. 

Belivuk je naveo i da se u svedočenjima razlikuju načini Gligorijevićeve otmice i mesta paljenja njegove odeće i stvari.

Belivuk je iznošenje primedbi započeo na suđenju u utorak, a najavljeno je da će i ostali optuženi iznositi primedbe na suđenju sledeće sedmice, u utorak i sredu.

Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević su se nagodili da za kazne zatvora od 18, 15 i 14 godina ispričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se ova grupa tereti.

Sud je odredio da će optuženi tokom četiri ročišta iznositi svoje primedbe, a Belivuk je najavio da to žele da učine i Miljković, braća Budimir, Vlade Dranić i još neki od optuženih. Nakon primedbi slede iskazi oštećenog I.S. i supruge ubijenog Gorana Veličkovića, pa i ostali ostećeni.

Pripadnici ove grupe potvrđenom optužnicom terete se za sedam ubistava, trgovinu drogom, nedozoljeno nošenje i držanje oružja, otmice i silovanje.

Komentari (0)

Srbija