Aktuelno

Belivuk iznosi primedbe na iskaze svedoka okrivljenih, očekuje se svedočenje oštećenih

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

20/06/2023

-

14:22

Belivuk iznosi primedbe na iskaze svedoka okrivljenih, očekuje se svedočenje oštećenih
Belivuk iznosi primedbe na iskaze svedoka okrivljenih, očekuje se svedočenje oštećenih - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića danas se nastavljeno u Specijalnm sudu u Beogradu. 

Danas bi sa svojim iskazima trebalo da počnu oštećeni.

Optuženi vođa organizovane kriminalne grupe Veljko Belivuk, danas je na suđenju u Specijalnom sudu govorio sudskom veću u kojim slučajevima su, kako tvrdi, okrviljeni-saradnici Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević bili kontradiktorni u svojim iskazima pred sudom.

Belivuk je ocenio da je skandalozno da, ako je neko odgovoran za šest ubistava, sklopi sporazum za 18 godina zatvora, misleći na Lalića i smatra da Lalić treba tužilaštvu, jer "dosta koristi mozak", za razliku od Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića.

"Preplašeni Spasojević je bio fasciniran Lalićem, pažljivo ga je slušao i dogovarali su se, sećam se da mu je Lalić rekao sad smo u istom timu", kazao je Belivuk.

Lalić je, kako tvrdi Belivuk, nekoliko puta promenio odgovor kada mu je postavljeno pitanje ko je doneo industrijsku mašinu za melevenje mesa, te je jednom, podseća okrivljeni, naveo da su on (Belivuk) i Marko Miljković nabavili mašinu i osmislili proces uklanjanja tela, dok je kasnije, kako ističe Belivuk, tvrdio da ne zna ko je tu mašinu doneo.

On je naveo i druge primere u kojima se, kako tvrdi, ogledaju kontradiktornosti iskaza okrivljenih-saradnika.

Belivuk je na početku ocenio da Lalićeva tvrdnja kojim putem su išli do Ritopeka nema smisla.

Belivuk je kazao da su okrivljeni-saradnici pominjali saradnika Gorana Veličkovića, čiji je nadimak na “Skaju” bio "Čikago", tvrdeći da on sarađuje i sa Koraćem, zbog čega je rekao sudu da Koraća "dovede u sudnicu" da svedoči.

Belivuk je rekao da niko od optuženih nikada nije izgovorio "nema tela, nema dela". Naglasio je da se razlozi planiranja ubistva "Supurovića" različiti, pošto je jedan okrivljeni-saradnik rekao da je razlog preuzimanje "Radove tribine", a drugi legalan posao.

Prema njegovim rečima, niko od saradnika nije naveo kome su slali fotografije ubijenih muškaraca, osim Koraću. Kako Belivuk tvrdi, Lalić ne veruje ni tužilaštvu, zbog čega je na pitanje da li je kriv rekao da se oseća krivim i ocenio je da Lalić sve radi namerno i planski.

Na današnjem suđenju su i advokati optuženih pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića ustvrdili da sudija nezakonito vodi taj sudski postupak.

Advokat Stefan Jokić započeo je svoje primedbe tvrdnjom da sudija nezakonito vodi ovaj sudski postupak i da optuženi neće imati fer suđenje. Jokić je kazao da je optužnica kontradiktorna, jer se baznim stanicama pokazuje da je njegov branjenik Aleksa Stošić za vreme otmice, prebijanja i silovanja I.S. bio na Novom Beogradu, dok mu se optužnicom stavlja na teret da je tada bio na stadionu.

Advokat Miljana Perendija stavila je primedbu na iskaz okrvljenog-saradnika Nikole Spasojevića, koji, kako tvrdi ona, tereti njenog branjenika Filipa Ivanovskog za drogu, dok je u svom iskazu rekao da se našao sa Ivanovskim, ali je drogu dao NN licu.

Perendija ističe da je onda njen branjenik samo svedok primopredaje droge, tvrdeći da je Spasojević loše naučio tekst iskaza. Dodala je i da je Spasojevićevo svedočenje bilo neprecizno i paušalno, te da često nije znao odgovore na pitanja koje doba dana je bilo, koji datum i slično. 

Branioci optuženih su nakon svedočenja okrivljenih-saradnika početkom maja tražili izuzeće predsednika Višeg suda u Beogradu, koji je Apelacioni sud odbacio s obzirom da Aleksandar Stepanović više nije predsednik tog suda.

Na prethodnom suđenju advokati odbrane su tražili izuzeće sudakog veća i tužilaca koji postupaju u ovom predmetu, kao i Glavnog tužioca za organizovani kriminal.

Svi zahtevi su odbijeni, a kako je obrazložio Apelacioni sud, odbijeni su jer razlozi koji su istaknuti ne predstavlljaju razloge za izuzeće, već se odnose na upravljanje postupkom.

Na današnjem suđenju trebalo bi da bude ispitan oštećeni I.S.

U dosadašnjem toku suđenja iskaze su dali okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Srđan Lalić i Nikola Spasojević i isprričali svoja saznjanja o krivičnim delima koja su, kako se sumnja izvršili pripadnici ove grupe.

Hrvatin se nagodio sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 15 godina svedoči protiv pripadnika grupe, Spasojević za kaznu zatvora od 14 godina, a Lalić za 18 godina.

 

Komentari (0)

Srbija