Aktuelno

Ministarstvo poljoprivrede radi na modernizaciji automatske protivgradne zaštite

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2023

-

15:16

Ministarstvo poljoprivrede radi na modernizaciji automatske protivgradne zaštite
Ministarstvo poljoprivrede radi na modernizaciji automatske protivgradne zaštite - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Svetskoj banci predlog projekta izrade dokumentacije automatskih protivgradnih sistema sa sistemom ranog javljanja za celu Srbiju, a Svetska banka bi trebalo da odobri dodatnih osam miliona dolara za nabavku sistema, objavilo je ovo ministarstvo i navelo da su projektno-tehničkom dokumentacijom obuhvaćeni i Bukulja i Užice.  

Iz ministarstva dodaju da je ova inicijativa nastavak procesa automatizacije protivgradne zaštite u Srbiji i da je nakon završetka prvog pilot projekta postavljanja automatskih protivgradnih sistema u radarskom centru Valjevo, 99 stanica, potpuno završena modernizacija radarskog centra Fruška gora, 118 stanica i radarskog centra Bajša, 141stanica.

Navode i da su do sada delimično modernizovani radarski centri Bukulja, 44 od 104 stanice i Samoš, 83 od 130 stanica, a da će se u narednom periodu raditi na modernizaciji i preostalih radarskih centara u Srbiji.

Realizuje se i sistem odbrane od grada kojim će se obradive površine u Srbiji braniti iz Republike Srpske, a za te sisteme je, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, obezbeđeno više od 20 miliona evra.

Ističu da je u dosadašnjih 38 dana dejstva protivgradne zaštite utrošeno 8.504 protivgradnih raketa i da je samo u jednom danu, 22. jula, ispaljeno 1.313 raketa sa ciljem odbrane i zaštite useva, plastenika, voćnjaka, povrtnjaka, kao i vinograda od oštećenja izazvanih gradom.

U protivgradnoj odbrani je učestvovalo 13 radarskih centara i to Valjevo, Bukulja, Petrovac, Crni vrh, Užice, Bešnjaja, Sjenica, Kruševac, Niš, Kukavica, Samoš, Bajša i Fruška gora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija