Aktuelno

Vrhovno javno tužilaštvo od Ustavnog suda zatražilo zabranu organizacije „Levijatan“

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2023

-

17:43

Vrhovno javno tužilaštvo od Ustavnog suda zatražilo zabranu organizacije „Levijatan“
Prinskrin/Youtube/KTV Televizija, Fondacija Kapetan Dragan Novi Sad - Copyright Prinskrin/Youtube/KTV Televizija, Fondacija Kapetan Dragan Novi Sad

veličina teksta

Aa Aa

Iz Vrhovnog javnog tužilaštva Ustavnom sudu upućen je zahtev za zabranu pokreta "Levijatan", a prema nezvaničnim saznanjima, zahtev je podneo javni tužilac Goran Ilić.

Kako Euronews Srbija nezvnanično saznaje, Tužilaštvo je sudu zahtev uputilo pozivajući se na tri osnova: ugrožavanje manjinskih i ljudskih prava, delovanje koje je usmereno na širenje rasne, verske i nacionalne mržnje i delovanje kao paravojna organizacija.

Pokret Levijatan na čijem je čelu Pavle Bihali je, kako se navodi na njihovom sajtu, formiran 2015. godine pod plaštom zaštite prava životinja. Ipak, njihovo delovanje daleko je od puke brige za životinje.

Kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti u maju 2021. je naložila ovom pokretu da prestane sa objavljivanjem diskriminatornog sadržaja prema Romima na društvenim mrežama i da u roku od 30 dana ukloni svaki već objavljeni sadržaj koji podstiče mržnju prema romskoj zajednici.

Jedna od akcija koju je ovaj pokret sprovodio je bilo i patroliranje ulicama Beograda, kao i legitimisanje migranata, a član organizacije Filip Radovanović je 6. maja 2020. godine automobilom upao u Prihvatni centar u Obrenovcu.

Takođe, pripadnici ove organizacije skupljali su potpise za peticiju za oslobađanje Zvezdana Jovanovoća, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića

U maju 2020. godine jedan pripadnik ovog pokreta autom je probio žičanu ogradu Prihvatnog centra za migrante u Obrenovcu, a potom kroz glavni ulaz proleteo pored grupe ljudi, koja se u poslednjem momentu sklonila s puta.

Levijatan se 2020. godine registrovao kao politička stranka, a na izborima koje je bojkotovala skoro cela opozicija osvojili su 0,7 odsto glasova.

U Srbiji su do sada zabranjene dve ultradesničarske organizacije - "Nacionalni stroj" i "Otačastveni pokret Obraz".

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija