Aktuelno

Selaković: Neće biti privatizacije domova za stare, ali će biti povećanja cena usluga

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

19:16

Selaković: Neće biti privatizacije domova za stare, ali će biti povećanja cena usluga
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selakovic izjavio je danas da država ne planira da privatizuje domove za stare i da će biti povećane plate negovateljicama u tim domovima.

Tokom posete Vranju, Selaković je rekao da će biti povećane cene usluga u domovima za stare, koje nisu povećavane od 2015. godine, ali tako, kako je istakao, da to ne bude na štetu korisnika.

Ministar je rekao da su se pojavile glasine da Srbija želi da privatizuje domove za stare, ali da je to, kako je rekao, najobičnija neistina i laž.

"Srbija ne planira to da uradi. Srbija je država koja po svom Ustavu ima i socijalnu kategoriju i domovi za stara lica će postojati u državnom sistemu. Naravno, učinićemo sve što možemo da olakšamo ozbiljno funkcionisanje i domova u privatnom vlasnistvu, takvih je u ovom trenutku u Srbiji 265 i oni neometano funkcionišu", poručio je Selaković.

On je istakao da je oblast socijalne zaštite izuzetno velika, kompleksna, bremenita mnogim problemima, ali da se u nju mnogo ulaže.

"Ove godine iz našeg budžeta preko 1,478 milijardi dinara uložili smo u funkcionisanje domova za smeštaj korisnika. Nastavićemo to da radimo, a uveren sam da ćemo i ovde u Vranju biti u prilici da se pojavimo sa nekim dobrim vestima", rekao je ministar.

On je najavio da će biti povećane plate negovateljicama, a da će se to uraditi kroz povećanje cene boravka u domovima za stare koje nisu menjane od 2015. i dodao da se iz tih prihoda finansira funkcionisanje tih ustanova.

"Tražićemo najbolji način da to ne bude na štetu građana, na štetu korisnika, ali ćemo morati da povećamo cene smeštaja, jer je najavljeno i povećanje plata negovateljicama kao nekome ko obavlja najteže i najkomplikovanije poslove u samim domovima za smeštaj starih lica", rekao je Selaković. 

On je podsetio da je posao negovatelja jedno od najplaćenijih zanimanja na Zapadu, te da je mnogo ljudi iz Srbije odlazilo u Nemačku ili Austriju da bi se bavili tim poslom. 

Selaković je pojasnio da u Srbiji postoji 44 različite vrste domskog smeštaja za stara lica. 
"Imamo 25 gerontoloških centara, među kojima je i onaj u Valjevu za koji očekujemo da uskoro bude otvoren, koji je najsavremeniji i apsolutno najbolji, devet domova za stara lica i 10 domskih odeljenja u sklopu centara za socijalni rad", naveo je ministar. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija