Društvo

Selaković posetio Manasiju povodom obeležavanja smrti despota Stefana Lazarevića

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

15:37

Selaković posetio Manasiju povodom obeležavanja smrti despota Stefana Lazarevića
Selaković posetio Manasiju povodom obeležavanja smrti despota Stefana Lazarevića - Copyright Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković odao je danas počast i položio venac na kivot despota Stefana Lazarevića u Manastiru Manasija, povodom obeležavanja smrti despota i slave ovog manastira.

"Svakog 1. avgusta obeležavamo dan smrti despota Stefana Lazarevića, velikog vladaoca, velikog viteza i ratnika, velikog državnika, velikog književnika. Manasija čuva uspomenu na despota Stefana. Od ove godine Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i vladin odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, obeležava i sve godišnjice koje su vezane za datume smrti naših srednjovekovnih vladara. Despot Stefan Lazarević je živeo i stvarao u jednom izuzetno teškom vremenu. Kao dečak je ostao bez oca, svetog kneza Lazara, koji je svoj život izgubio boreći se i braneći Srbiju od Turaka na Kosovom polju", rekao je Selaković.

On je dodao da Stefan Lazarević u to vreme nije mogao samostalno da vlada, jer nije bio punoletan i da mu je u tome pomagala njegova majka, knjeginja Milica, koja se u kalendaru srpske pravoslavne crkve danas praznuje kao svetiteljka.

Selaković je rekao da smo kao narod mnogo dužni despotu Stefanu Lazareviću, pre svega zbog manastira Manasije, za koju je uveren da će kroz nekoliko godina biti i u okviru svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

 

"Bio je veliki vitez, član reda vitezova zmaja, mađarskog, odnosno ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog, jedan od najpoznatijih u to vreme u Evropi. Bio je veliki književnik, iza njega je ostalo Slovo ljubavi, Slovo ljubve, ostao je divan tekst koji je bio ispisan na stubu, na mestu na kome se odigrala Kosovska bitka. Bio je i veliki diplomata, uspeo je da ozbiljnom državničkom i diplomatskom veštinom, izbori za Srbiju status despotovine i da se ukinu vazalne obaveze posle bitke kod Angore u kojoj se pokazao kao veliki vitez", dodao je on. 

Selaković je pozvao sve građane da posete Manasiju  i da se svakog 1. avgusta u ovom manastiru okupe u što većem broju, kako bi odali počast velikom srpskom državniku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija