Aktuelno

Građani u Bačkoj Palanci traže odgovornost zbog pogibije dečaka: "Koliko košta život jednog deteta"

Komentari

Autor: Euonews Srbija

03/08/2023

-

19:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Bačkoj Palanci večeras se održava treći građanski protest zbog pogibije trinaestogodišnjeg dečaka od strujnog udara zbog problema sa kablovima pod naponom. Građani su se okupili u centru mesta, odakle su otišli u protestnu šetnju do zgrade "Komunalprojekta".

Građani su izneli pet zahteva među kojima su hitna ostavka predsednika opštine Branislava Šušnjice i raspuštanje opštinskog kriznog štaba za vanredne situacije. Oni traže i da se pozovu na odgovornsot svi članovi štaba.

Okupljeni zahtevaju od Elektrodistribucije Srbije da u narednim danima hitno pošalje dodatne ekipe kako bi se sanirale posledice neveremena i traže pomoć od Republike i Pokrajine. 

Iste zahteve građani su izneli i na jučerašnjem, ali i na jutrošnjem protestu kome su prisustvovali vršnjaci poginulog dečaka.

Među transparentima koji su nošeni bili su i "Pravda za Acu", "Da li mirno spavate", "Šta rade nadležni", "Imate li vi decu", "Koliko košta život jednog deteta"...

Građani su okupljanje najavili i za sutra i pozvali pozvali predsednika opštine Branislava Šušnicu da im se javno obrati.

Trineaestogodišnji dečak stradao je od stujnog udara u ponedeljak, a na isti način je nekoliko dana ranije poginuo i njegov deda, pokušavaći da skloni kablove pod naponom tokom superćelijske oluje.

Problem sa kablovima prvi put je prijavljen nadležnom elektrodistributivnom preduzeću još 19. jula, deda dečaka je poginuo pokušavajući da skloni kablove nakon oluje 22. jula, a dečak je stradao 31. avgusta. Od prvog prijavljivanja problema Elektrodistribuciji, problem je, tvrdi komšija porodice koju su zadesile dve nesreće u kratko vreme,  prijavljen još 27 puta, ali kablove do tragedije, niko nije uklonio.


Euronews

Zbog prisustva jučerašnjem skupu jedan od zaposlenih u Javno-komunalnom preduzeću „Komunalprojekt“,  Željko Pejčić, je dobio otkaz. Njemu je, kako je rekao, jutros rečeno da je dobio otkaz zbog učešća na protestu, uz pitanje „kako ga nije sramota“. Ipak, kako kaže, nakon pisanja medija ponuđeno mu je da se vrati na posao.

„Kada nisam hteo da potpišem otkaz izbacili su me napolje i rekli da vratim uniformu. Nisam hteo da vratim uniformu i u 11 sati sam opet izašao na protest“, kaže on za Euronews Srbija.

EDS: Postupak, smena i suspenzije zbog propusta

Elektrodistribucija Srbije saopštila je danas da je posebna komisija tog preduzeća pokrenula postupak za utvrđivanje propusta u radu u periodu saniranja posledica velikog nevremena u Bačkoj Palanci protiv suspendovanih dispečera Pogona Bačka Palanka D.R. i M.T.

Protiv njih je nadležnom tužilaštvu podneta prijava za utvrđivanje krivične odgovornosti, a doneta je odluka i o razrešenju M.M. - odgovornog lica za rukovođenje Pogonom Bačka Palanka.

EDS navodi da nadležni istražni organi preduzimaju službene radnje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima na osnovu kojih će biti utvrđene sve okolnosti i uzroci, koji su doveli do ovog nesrećnog slučaja.

"Ukazujemo da se na navedenoj lokaciji, pored distributivne mreže Elektrodistribucije, nalazi i mreža javne rasvete, koja je u nadležnosti lokalnog javno-komunalnog preduzeća iz Bačke Palanke", navodi se u saopštenju EDS.

"Još jednom ističemo da će nadležni državni organi tek po sprovođenju detaljne istrage utvrditi uzroke i sve okolnosti navedenog nesrećnog slučaja", poručuje Elektrodistribucija Srbije.

Zaštitnik građana: Dečak u Bačkoj Palanci verovatno poginuo od kabla javne rasvete

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da je, povodom pogibije dečaka, zatražio izjašnjenje lokalne samouprave koja ga je izvestila da je dečak nastradao od strujnog kabla koji najverovatnije pripada javnoj rasveti, kao i da ta samouprava nije dobila nijednu prijavu građana Bačke Palanke zbog neobezbeđenih kablova pod naponom.

Pašalić je, kako se navodi na sajtu Zaštitnika građana, najavio i da će se obratiti svim nadležnim institucijama koje, prema dosadašnjim saznanjima, mogu biti odgovorne za ovu tragediju.

"Zamenik predsednika opštine Bačka Palanka me je informisao da je u noći 21.07.2023. godine u dvorištu svoje kuće poginuo teča dečakove majke tako što je uhvatio kabl u svom dvorištu, kao i da ne poseduje saznanja o tome iz kojih razloga je kabl bio neobezbeđen i dostupan pokojniku“, rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da mu je zamenik predsednika opštine preneo da je izašao na lice mesta, da je tom prilikom zatekao domaćinstvo bez električne energije, vatrogasce i hitnu pomoć koji su ga informisali o situaciji.

"Zamenik predsednika opštine Bačka Palanka mi je preneo još da je u večernjim satima 31.07.2023. godine u Dositejevoj ulici ispred broja 38, stradalo maloletno lice usled strujnog udara iz kabla, koji je po njegovom mišljenju, bio neobezbeđen i pripada javnoj rasveti. On je naveo i da dečak nije poginuo ispred svoje kuće jer je njegovo prebivalište na drugoj adresi", preneo je Pašalić.

"Što se tiče 27 prijava građana koje se pominju u medijima, zamenik predsednika opštine mi je rekao da nijedna nije stigla službama lokalne samouprave“, rekao je Pašalić.

Građani i juče održali protest 

Građani Bačke Palanke u sredu uveče okupili su se i minutom ćutanja odali počast stradalom dečaku.

Pre trineaestogodišnjaka, koji je u ponedeljak stradao od strujnog udara, na isti način je nekoliko dana ranije poginuo i njegov deda, pokušavaći da skloni kablove pod naponom tokom superćelijske oluje.

Prema pisanju RTS-a, komšija ispred čije kuće se nalazi bandera, problem sa kablovima prijavio je nadležnom elektrodistributivnom preduzeću još 19. jula, a od tada je slučaj prijavljen još 27 puta, ali kablove do tragedije, niko nije uklonio.

"Elektrodistribucija Srbije" je saopštila da nije u mogućnosti da dostavi izjašnjenje o pojedinostima događaja, zbog potencijalnog ugrožavanja predistražnog, odnosno istražnog postupka.

Oni su u saopštenju naveli da se na navedenoj lokaciji, pored distributivne mreže Elektrodistribucije, nalazi i mreža javne rasvete, koja je u nadležnosti lokalnog javno-komunalnog preduzeća iz Bačke Palanke".

U vezi sa tragičnim događajem, dodaju, nadležni državni organi preduzimaju službene radnje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica i prikupljanja dokaza, te u ovoj fazi "Elektrodistribucija Srbije" Beograd nije u mogućnosti da dostavi izjašnjenje o pojedinostima događaja, zbog potencijalnog ugrožavanja predistražnog, odnosno istražnog postupka, preneo je RTS.

Sa druge strane, predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica, koji je ujedno i predsednik Opštinskog štaba za vanredne situacije, je na pitanje novinarke lokalnog medija koliko još ovakvih opasnih mesta, na kojima su kablovi pod naponom neobezbeđeni, u Bačkoj Palanci ima odgovorio da takva pitanja ne treba da se postavljaju njemu, već "Elektrovojvodini", piše portal 021.

Potom je rekao da novinare treba da bude sramota jer "i dalje guraju priču o tragično nastradalom detetu".

Komentari (1)

Драган

03.08.2023 20:10

Сад ће одмах да се јаве прозападни опозиционари да искористе ову трагедију и оправдан протест народа у политичке сврхе. Бестидни су и не презају ниодчега.

Srbija