Aktuelno

Vlada Japana uručila specijalno vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom Nišu

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

22:06

Vlada Japana uručila specijalno vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom Nišu
Vlada Japana uručila specijalno vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom Nišu - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Japana uručila je danas Udruženju invalida rada u tom gradu specijalno vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom.

Ambasador Japana u Srbiji Imamura Akira naveo je da se donacija realizuje u okviru podrške koju ta država pruža projektima koji su namenjeni osnovnim potrebama stanovništva i da je njena vrednost 28.100 evra.

"Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo mogli da podržimo projekat koji će pomoći ljudima koji su invalidi rada i što će ovo vozilo poboljšati kvalitet njihovog života", rekao je Akira u Nišu.

Dodao je da je to četvrta donacija koju Vlada Japana pruža kroz program podrške i izrazio uverenje da građani Niša osećaju benefite tog programa i pomoći, dodajući da je pružanje adekvatnih socijalnih usluga od suštinske važnosti za dostojanstven život svih građana, a posebno onih sa invaliditetom.

"Drago mi je da će Udruženje vozilo koje smo donirali iskoristiti da omogući svojim članovima prevoz do radnih mesta, ali i za potrebe terapija ili nekog lečenja i u bilo koju svrhu koja im je potrebna", rekao je Akira.

Podsetio je da Japan od 1999. godine, kroz ovaj program, podržava projekte koje realizuju lokalne samouprave, nevladin sektor, sistem obrazovanja, škole, kao i zdravstvene instiitucije.

"Do sada smo podržali 251 projekat u Srbiji, prvenstveno u oblasti zdravstvene  zaštite, obrazovanja, očuvanja  životne sredine i pružanja socijalnih usluiga", naveo je on.

Državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Miomir Đorđević iskazao je zahvalnost Vladi Japana na donaciji vozila koje je prilagođeno osobama sa invaliditetom i ukazao da u Nišu postoji ukupno 14 udruženja osoba sa invaliditetom.

Naveo je da je tim udruženjima, tokom prošle i ove godine, resorno ministarstvo odobrilo oko 11 miliona dinara za realizaciju različitih programa čiji je cilj unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Naveo je da je značajna podrška koju Ministartsvo pruža udruženjima i savezima, te da to u velikoj meri doprinosi sve boljem položaju osoba sa invaliditeom u Srbiji, na čemu se, napominje, radi svakoga dana .

Dodao je da resorno ministarstvo preko sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom koordinira sa 33 saveza osoba sa invaliditetom u okviru kojih postoji više od 520 gradskih i opštinskih organizacija i da je za niihovo funkcionisanje prošle godine izdvojeno 450 miliona dinara.

  "Ovo jeste Srbija bez barijera, kako glasi naša kampanja, koja ima za cilj da omogući osobama sa invaliditetom potpunu uključenost u društvo i ravnopravno delovanje i da isključi mogućnost bilo kakve dikriminacije ili izostavljenosti", rekao je on.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Udruženja invalida rada Grada Niša Miloš Stojković iskazali su zahvalnost Vladi Japana na donaciji.

Stojković je podsetio da Udruženje postoji već 70 godina i da pruža podršku oosbama sa invaliditetom, starim licima i drugim marginalizovanim grupama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija