Aktuelno

Begović: Rezolucija UN usvojena na inicijativu Srbije veliki diplomatski uspeh

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2023

-

18:28

Begović: Rezolucija UN usvojena na inicijativu Srbije veliki diplomatski uspeh
Begović: Rezolucija UN usvojena na inicijativu Srbije veliki diplomatski uspeh - Copyright Sajt Vlade Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da to što je Generalna skupština UN 25. avgusta, na inicijativu Srbije, usvojila Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033. godine, predstavlja veliki diplomatski uspeh naše zemlje čijeg značaja ćemo tek postati svesni.

U izjavi za Tanjug, ona je naglasila da je ulaganje u održivi razvoj veoma skupo, ali da je to ulaganje u budućnost narednih generacija i cele planete.

Govoreći o Rezociji o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, ministarka je istakla da je to prva rezolucija koju je Srbija inicirala posle 2000. godine, kada smo postali članica UN. 

"Mnogo zemalja se uključilo u dijalog vezan za tu rezoluciju. Uspeli smo da se u relativno kratkom roku izglasa, dobili smo podršku zemalja članica UN i 58 zemalja se javilo da će aktivno učestvovati i podržavati u svim aktivnostima koje su ispred nas", rekla je Begović.

Što se tiče ciljeva Rezolucije, ministarka kaže da su isti kao i u ambicioznom dokumentu koji je UN usvojila 2015. godine. 

Kako je navela, ideja je da se u turbulentnim vremenima čovečanstvo mora dogovoriti oko zajedničkih ciljeva koji treba da učine budućnost i život na Zemlji mnogo lakšim za kompletno stanovništvo.

"Izglasano je 17 ciljeva održivog razvoja. Između ostalih, da se iskoreni glad, redukuje siromaštvo, da svi stanovnici ove planete imaju podjednaku šansu da se edukuju, kako ćemo koristiti resurse mora i zemlje, kako ćemo uvoditi nove alternativne izvore energije, jednakost polova, kako da osnažimo devojčice i žene da imaju iste šanse da se obrazuju. To su ciljevi koji treba da reše globalne probleme čovečanstva", rekla je Begović.

"Ulaganje u budućnost planete"

Naglašava da su korona i razni sukobi širom sveta usporili ostvarivanje tih ciljeva.

"Sada nauka dobija ključno mesto da pomogne da se makar ubrza dostizanje ciljeva održivog razvoja, koji se sigurno neće ostvariti do 2030", rekla je ministarka dodajući da je nauka jedan od alata za postizanje takvih ciljeva.

Prema njenim rečima, ulaganje u tu oblast jeste veliko, ali to je ulaganje u budućnost cele planete.

"Procene su da bi se dostigli ciljevi održivog razvoja, na godišnjem nivou, treba između 20 i 30 triliona dolara. To su ogromne količine novca, ali zato treba da se uključe svi akteri u društvu, ne samo država koja donosi regulative i delimično ulaže, nego i privatni sektor", rekla je ministarka.

Naglasila je da se u Rezoluciji nalazi mapa investicija, koju je Srbija kreirala, i koja ima za cilj da privatnom sektoru objasni zašto treba da ulaže i da može da zaradi u oblasti održivog razvoja.

"Sve to košta, treba ulagati, ali to je ulaganje u budućnost, u nove generacije, to je ulaganje srednjoročno i dugoročno u budućnost i održivost u planetu Zemlju.

Privatan sektor zanima profit i morate da im pokažete da određene oblasti, naravno svaka zemlja ima svoje prioritetne oblasti, zaista mogu da se isplate, a u isto vreme činite dobru stvar jer pomažete da se ciljevi održivog razvoja ostvare", naglasila je Begović.

Pet sektora ulaganja identifikovano za Srbiju

Kako je rekla, za Srbiju je identifikovano pet sektora ulaganja: zdravstvo, poljoprivreda i proizvodnja hrane, obnovljivi izvori energije, infrastruktura, tehnologija i komunikacija. 

U okviru tih pet sektora nalazi se 13 oblasti koje bi bile prioritetna za ulaganja, među kojima su upravljanje otpadom, vetroparkovi, biotehnologija, digitalizacija zdravstva.

"To jesu oblasti koje i na globalnom nivou donose novac onima koji ulažu u to. Treba otvoriti privatnom sektoru te oblasti kao prioritet i kao nešto u šta dvostruko vredi ulagati novac", konstatovala je ministrarka.  

Kada je reč o Bio 4 kampusu, Begović očekuje da do kraja godine počnu građevinski radovi. Istakla je da je kao naučnik, ali i građanin Srbije, ponosna što naša zemlja ima takav projekat i što ćemo ga ostvariti u relativno kratkom vremenskom roku.

"Taj projekat ima više dimenzija, od kojih je jedna jačanje nauke. Druga je privlačenje privatnog kapitala i uticaj nauke na ekonomiju i razvoj bioekonomije. S treće strane, to će biti mesto za mlade ljude koji će se motivisati da se bave naukom, jer ja čvrsto verujem i mislim da treba da raste broj naučnika, jer to jeste jedan od najlepših poslova kojim možete da radite.

Da uživate a da ostavite neki trag u društvu, utičete pozitivno i da omogućite ljudima da bolje žive jednog dana", poručila je Begović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija