Aktuelno

U slučaju Jovanjica svedočio samo Isakov, naredno ročište pomereno za 27. i 28. septembar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2023

-

10:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je u Specijalnom sudu u postupku Jovanjica 1, svedočio inspektor IV odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga Milan Isakov, koji je zajedno sa inspektorom Slobodanom Milenkovićem uhapsio prvooptuženog Predraga Koluviju 2019. godine, vlasnika Jovanjice gde je pronađena fabrika za proizvodnju marihuane.

Na početku svog svedočenja Isakov je rekao da upravo zbog toga što je on sa Milenkovićem uhapsio Predraga Koluviju, i zbog toga što je njegovo IV odeljenje za borbu protiv droga otkrilo fabriku marihuane na Jovanjici, u oktobru proveo 30 dana u pritvoru i da ga je tamo smestio tužilac Nenad Stefanović. 

Upravo zbog toga u Centarlnom zatvoru, izjavo je, pretrpeo razne pretnje jer se našao na mestu gde su i ljudi koje su oni lično hapsili. Danas je Isakov pomenuo i da mu je bilo žao kada su otkrili da je država umešana u slučaj Jovanjica. Istakao je da mu je žao i što se u javnosti potegla priča o likvidaciji Dušana Mitića i Slobodana Milenkovića koji su prošle nedelje i smenjeni sa svojih pozicija. 

Isakov je rekao da je bilo i pirisaka i da je bilo pokušaja da se oni uplaše. Međutim, on je rekao da se nije uplašio kao i da oni nisu potkupljivi policajci. Na pitanje tužioca o umeštanosti državnih funkcionera, Isakov nije hteo da odgovori. Rekao je da će o svim tim umešanostima govoriti Slobodan Milenković. 

Međutim, Milenković se danas nije pojavio u sudnici zbog zdravstenih razloga i zato što je na bolovanju. 

Odbrana je danas izrazila negodovanje zbog toga što se Milenković danas nije pojavio na suđenju i zatražili su veštačenje njegove medicinske dokumentacije kako bi se utvridilo zbog čega ne može da svedoči. Tužilac je rekao da Milenković ima povredu koju vuče već duže vreme. Sudsko veće je reklo da će naknadno odlučiti o tome, pa je zbog toga naredno ročište pomereno za 27. i 28. septembar.

Podsetimo, uoči svedočenja u slučaju Jovanjica 1 inspektor Slobodan Milenković smenjen je sa pozicije načelnika odeljenja za borbu protiv droga i prebačen na mesto koordinatora u MUP-u. Smenjen je i njegov kolega iz istog odeljenja, bivši šef operative, Dušan Mitić i premešten na odeljenje za ratne zločine.

Advokatska kancelarija Tomanović koja zastupa inspektora ocenila je da je ovo "osveta policajcima i pritisak pred današnje svedočenje", a samim tim i "sprečavanje dalje istrage u slučaju Jovanjica". 

Inače, Milenković je pre nekoliko meseci podneo zahtev tužilaštvu da se nakon Jovanjice 1 i 2, pokrene istraga Jovanjica 3, koja bi se bavila političkom pozadinom slučaja. Takođe, nakon njihove smene, inspektori Milenković i Mitić, javili su beogradskoj policiji da su im ugroženi životi i bezbenost. MUP je juče saopštio da će ih specijalno obezbeđivati specijalna jedinica SAJ.

Okupljanje opozicije ispred suda

Predstavnici pojedinih opozicionih stranaka i ovoga puta došli su ispred Specijalnog suda kako bi pidržali inspektorima koji su trebali da svedoče danas u postupku.

Među njima je bila i Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde koja je navela da je cilj njihovog današnjeg okupljanja da, kako navodi, "sačuvaju hrabre policajce".

"Milan Isakov je hrabri policajac koji je 2019. godine bio sa inspektorom Slobodanom Milenkovićem kada su zaustavili optuženog Predraga Koluviju i kao što je i tužiocu rekao, a u optužnici je zapisano, da se Koluvija predstavio kao kolega i zaposlen u kabinetu ministra policije", rekla je Tepić.

Kako je rekla, kasnije se ispostavilo da je informacija bila lažna.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

"Ispostavilo se da je Koluvija slagao i Milenkovića i Isakova. Međutim, pre godinu dana Isakov je uhapšen, tačno na dan kada je Gašić izabran za ministra policije. Ni posle godinu dana ne postoji optužnica za Isakova, što pokazuje da je to hapšenje pre godinu dana vid pritiska da se policajci slome. On (Isakov) rizikuje svoju karijeru, slobodu, život ulazeći na ova vrata.. Koliko je takvih koji će izdržati i nastaviti da se bore za dekriminalizaciju MUP-a i Srbije", istakla je ona okupljenim novininarima ispred Specijalnog suda.

"Gašič kroz jučerašnje saopštenje MUP-a kaže da je inspektorima Milenkoviću i Mitiću dodeljen SAJ, ali naglašava da je to samo privremeno, kao i da ranije provere ne pokazuju nikakvu opasnost", kaže Tepić.

Ona je podsetila na na inspektora Dejana Jovića koji, kako kaže, "nije dočekao pravdu".

"Nije više sa nama i ostala je samo slava. Moramo da čuvamo hrabre policajce, potrebni su nam Mitić, Milenković, Isakov živi", istakla je Tepić.

Šta je saopštio MUP?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije juče je saopštilo da je Direkcija Policije "na osnovu izjava i na insistiranje inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, donela odluku kojom im privremeno dodeljuje policijsko obezbeđenje Specijalne antiterorističke jedinice, do okončanja bezbednosne procene njihove ugroženosti".

Kako je saopšteno, "dosadašnje analize na osnovu navoda koje su iznosili Milenković i Mitić, nisu ukazivale na njihovu ugroženost".

"Postupak bezbednosne procene će maksimalno profesionalno, u skladu sa zakonom, biti sproveden od strane nadležnih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i svih bezbednosnih službi Republike Srbije", istakao je MUP.

MUP je "apelovalo na predstavnike pojedinih političkih stranaka i pojedince da iznošenjem neproverenih informacija ne vrše pritisak na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji odgovorno i u skladu sa zakonom obavljaju svoje dužnosti".

Takođe je navedeno da je prethodno dvojici inspektora, na osnovu njihovih navoda, "dodeljeno policijsko obezbeđenje Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata koje su Milenković i Mitić odbili".

MUP je istakao da je ta jedinica usko specijalizovana i nosilac je policijskih poslova bezbednosne zaštite određenih ličnosti i objekata.

Između ostalih navode, jedinica obezbeđuje ministra unutrašnjih poslova, predsednika Narodne skupštine Srbije, nosioce najviših pravosudnih funkcija i druge državne funkcionere, a "uspešno je realizovala obezbeđivanje mnogobrojnih stranih državnika, nosilaca najviših državnih funkcija tokom službenih poseta Srbiji".

 

 

Komentari (0)

Srbija