Aktuelno

Brnabić sa Zaracinom o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

18:18

Brnabić sa Zaracinom o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu
Brnabić sa Zaracinom o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa specijalnim izaslanikom Savezne Republike Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, kao i o situaciji u regionu.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Brnabić je naglasila da partnerstvo dve zemlje napreduje, što potvrđuje i činjenica da je Nemačka naš vodeći spoljnotrgovinski partner, saopštila je vladina pres služba.

Premijerka je istakla da je saradnja u regionu strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja regiona i njegovog približavanja Evropskoj uniji, i navela da Srbija iskreno podržava inicijativu Berlinski proces. 

Zaracin je istakao značaj daljih koraka na uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, i izneo očekivanje da će rezultati inicijative Berlinski proces omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne benefite za stanovnike regiona.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Brnabić je, govoreći o aktuelnim prilikama na Kosovu i Metohiji, istakla posvećenost Srbije očuvanju mira i stabilnosti i ocenila da Beograd očekuje potpunu implementaciju potpisanih sporazuma. Naglasila je važnost što hitnijeg osnivanja Zajednice srpskih opština, dodajući da očekuje podršku koja će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora.

Zaracin se složio da su razgovori Beograda i Prištine osnova za dalju diskusiju i napredak. 

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija