Društvo

Ko "ubira kajmak" od ekskurzija: U fokusu više nije druženje, upoznavanje zemlje, već koliko će ko da zaradi

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

09/10/2023

-

07:02

Ko "ubira kajmak" od ekskurzija: U fokusu više nije druženje, upoznavanje zemlje, već koliko će ko da zaradi
Ko "ubira kajmak" od ekskurzija: U fokusu više nije druženje, upoznavanje zemlje, već koliko će ko da zaradi - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji se još nisu oporavili od početka školske godine i izdataka za pripremu dece u školu, a stigao je novi udar na kućni budžet - ekskurzije i rekreativne nastave. Nekada se znalo - većina učenika ide na putovanje, a danas je obrnuta situacija i sve je manje roditelja koji to mogu deci da prište.

U svetu mobilnih telefona i video igrica i otuđenosti, takva putovanja su deci potrebnija više nego ikada. Pravilnik o nastavi u prirodi i ekskurzijama kaže da je njihov cilj da se deca druže, stiču nova znanja, upoznaju kulturne i istorijske znamenitosti u zemlji i inostranstvu, neguju drugarstvo i zajedništvo.

Umesto o svemu lepom što ekskurzija donosi, danas se sve više priča o njihovoj ceni i koliko su one nerealne. Ne vidi se težnja škole, turističkih agencija da se naprave aranžmani koji će biti dostupni svakom detetu, bez obzira na socijalni status porodice. Na ekskurzije se danas isključivo gleda kroz prizmu zarade.

Tako za šestodnevnu rekreativnu nastavu u Ivanjici roditelji treba da izdvoje 37.000, za jednodnevni izlet 4.000 do 5.000 dinara, trodnevnu ekskurziju i do 20.000 dinara, a za osam dana u Italiji za srednjoškolce treba izdvojiti 65.000 dinara. Ekskurzija nije samo cena aranžmana, već podrazumeva da se deci da i džeparac. 

Spremiti dva školarca danas za rekreativnu nastavu teško je izvodljivo za roditelje sa prosečnim platama u Srbiji, a nedostižno za one na minimalcu. 

Roditelji se opravdano pitaju šta je to što plaćaju i šta ulazi u cenu aranžmana. U turističkim agencijama koje se bave đačkim turizmom objašnjavaju da u cenu ulazi - smeštaj u hotelu, troškovi prevoza koji se obračunavaju po kilometru, dnevnice vozača autobusa, nastavnika, lekara, vodiča, animatora, kao i usluge agencije, ali i porez koji se na sve to plaća.

U cenu je "uzidan" i broj gratis mesta za đake iz socijalno ugroženih porodica, nastavnike, vođu puta, zatim ulaznice u muzeje i lokalitete.

Poskupljenje za 10 do 15 odsto

Zoran Serdar, predsednik Odbora za dečiji i omladinski turizam asocijacije YUTA kaže da su ekskurzije i rekreativne nastave poskupele za deset do 15 odsto. On je naveo da se cene menjaju ciklično na jesen i na proleće, kada se realizuju putovanja. 

profimedia

 

"Cena goriva se menja bukvalno na nedeljnom nivou, tako da prevoznici podižu svoje cene. Kako poskupljuju struja, voda, grejanje, tako i hotelijeri menjaju cenu svojih usluga. Više su dnevnice vodičima, više su dnevnice lekarima koji se angažuju, više su cene ulaznica, viša je cena osiguranja zavisno od destinacije i od broja dana", kaže Serdar za Euronews Srbija.

Kolike će biti dnevnice nastavnika koji vode decu na ekskurziju odluku donosi Savet roditelja u školi. Obično se kreću od 500 do 1.000 dinara po detetu. Primera radi, ukoliko učitelji vode 20 učenika i Savet roditelja odluči da je 500 dinara dnevnica, to znači da mu za taj dan sleduje 10.000 dinara. Ukoliko se ide na rekreativnu nastavu sedam dana to znači da će dobiti 70.000 dinara. Škole gde je odlučeno da dnevnice budu 1.000 dinara, nastavniku koji vodi grupu od 20 učenika sleduje dnevno 20.000 dinara, a ako isti broj učenika ide na rekreativnu nastavu sedam dana 140.000 dinara.

"Dnevnice nastavnika zavise od škole do škole, to nije zakonom određeno. Stalno govorimo da bi te dnevnice trebalo da isplaćuje škola, jer bi onda porez bio manji. Ukoliko škola isplaćuje dnevnice onda je 10 posto oporezivi deo, a ako agencija isplaćuje dnevnice onda je to 60 posto od ukupnog iznosa", pojašnjava Serdar.

Dnevnice su jedan segment koji ulazi u cenu ekskurzije. Drugi važan segment su gratis mesta. Gratis mesta ne daju agencije, ni hotelijeri već se oni ugrađuju u cenu ekskurzije. 

Gratisi povećavaju cenu aranžmana

"Ukidanje gratisa bi drastično smanjilo cene aranžmana. U zavisnosti od toga koliko škola traži gratis mesta, za toliko se uvećavaju cene aražmana deci koja plaćaju. Zapravo, deca koja plaćaju ekskurziju plaćaju za sve koji putuju besplatno. Gratisi su za decu iz socijalno ugroženih porodica, za vođu puta, lekare, vodiče, nastavnike. Hoteli eventualno daju gratis mesta samo za vozače autobusa. To u praksi znači da na 50 plativih učenika daju dva gratisa za vozače", objašnja Serdar.

Dodaje i da cena aranžmana raste ukoliko škola insistira na jednokrevetnim sobama za sve koji prate decu na ekskurziji.

Tanjug/Dušan Aničić

 

"Neke škole insistiraju, neke ne. Kada se ne insistira onda nemamo problem povećanja cena, a kada se insistira imamo drastično povećanje cena. U Pravilniku o izvođenju ekskurzija stoji da je obavezno da hoteli budu minimum sa tri zvezdice i to je uredu kada se ide u inostranstvo. Međutim, u Srbiji je drugačije jer mnogi hoteli nemaju kategoriju, oni koji su kategorisani nemaju kapacitete za toliko učenika", navodi on.

U mnogim školama u toku je javna nabavka za ekskurzije. Miomir Dragoš, direktor Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" kaže da su u toj školi tender za ekskurziju u toku i da ne očekuje da će do polovine oktobra biti završen.

Smatra da su ekskurzije izgubile smisao koji su imale - druženje svih učenika na nivou razreda, ali i generacije, kao i upoznavanje Srbije. Čak se i zalagao da se ne ide na ekskurzije ukoliko na njih ne mogu da idu svi učenici.

"Uspevao sam da ih odložim pet, šest godina. Međutim, roditelji traže. Pokušavao sam da obrazložim da su ekskurzije preskupe, da ne mogu da idu sva deca. Svelo se na to da na putovanja idu deca imućnih roditelja, a ostali ne mogu. Mislim da to nije u redu. Nisu prihvatili taj moj argument. Moram da im izađem u susret, jer i u godišnjem planu moram da planiram ekskurzije", objašnjava Dragoš.

U Pravilniku o ekskurzijama jasno stoji da đačka putovanja mogu da se realizuju u jednom odeljenju samo ukoliko na put krene najmanje 60 odsto učenika. Sa ovakvim cenama jednodnevne izlete škole će možda moći da organizuju i da roditelji plate, ali rekretivne nastave, koje traju šest ili sedam dana, sve će biti teže da se realizuju. Jednostavno, mame i tate neće moći da plate.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija