Društvo

Ministar Selaković: Milunka Savić će dobiti spomenik na Voždovcu

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

17:16

Ministar Selaković: Milunka Savić će dobiti spomenik na Voždovcu
Ministar Selaković: Milunka Savić će dobiti spomenik na Voždovcu - Copyright TANJUG/ Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je danas da će na opštini Voždovac u Beogradu biti podignut spomenik Milunki Savić uz pomoć opštine i udruženja, i uz pokroviteljstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti podignut spomenik ovoj znamenitoj ženi.

Milunka Savić je poslednje decenije svoga života provela u toj opštini, navodi se u saopštenju Ministarstva. 

Selaković je naglasio, prilikom obeležavanja 50 godina od smrti Milunke Savić u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, da ona zaslužuje da ima spomenik u svakom mestu u Srbiji i to ne samo u njenoj rodnoj Raški, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Wikimedia

 

On je podsetio da je Milunki Savić spomenik izgrađen u Inđiji pre pet godina, gde verovatno nikada nije bila, ali da su ljudi prepoznali da ta žena nije samo heroj, već da je i sistem vrednosti.

Ministar je, govoreći o njenom životu i borbi za Srbiju, ukazao da se o Savić može pričati čitavu večnost i dodao da nema te ljubavi koju ova žena heroj nije pokazala, tako što je otišla u rat umesto brata, kako bi sačuvala njega i da se porodično ime ne ugasi.

TANJUG/ Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

 

"Milunka je, boreći se za Srbiju i njenu slobodu kod Kumanova, Prilepa, Bitolja, tek u bici na Bregalnici, dobila prvu od 12 rana, kao i da je za njih dobila devet odlikovanja, čime je pokazala svoju ljubav prema otadžbini", rekao je Selaković.

Naglasio je da Savić nikada nije ništa tražila za sebe, a kada se borila, borila se za druge.
Selaković je podsetio da je obnovljena spomen-ploča njenog komandanta Vojvode Vuka na Staravinskom Visu, a da će se obnoviti i spomenici i grobovi i Vojvodi Vuku i Voji Tankosiću i đeneralu Božidaru Jankoviću na Novom Groblju u Beogradu.

Ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca organizovalo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 - 1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija