Društvo

Ministar Milićević: Kroz letnje kampove prošlo više od 5.000 dece iz dijaspore

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2023

-

17:32

Ministar Milićević: Kroz letnje kampove prošlo više od 5.000 dece iz dijaspore
Đorđe Milićević - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević izjavio je da je tokom prethodna tri meseca u letnjim kampovima za mlade, koji su održani na 22 lokacije širom Srbije, boravilo više od 5.000 dece iz dijaspore.

Predstavljajući rezultate projekta letnjih kampova u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, zajedno sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović, Milićević je rekao da je projekat u celini je finansiralo njegovo ministarstvo, a da su organizaciju su sprovele lokalne samouprave.

"Ideja je bila da tim programom radimo na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, kao i da podstaknemo mlade iz dijaspore na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Srbije. Sada kada su ovi kampovi završeni, siguran sam da smo u potpunosti ostvarili ideju i cilj programa", poručio je Milićević.

Dodao je da su u kampovima boravila deca i mladi od 13-25 godina, a da su kampovi organizovani na tri tematske celine: naučno-obrazovani i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava, ali da se mladi, koji su u njima učestvovali, nisu usko bavili samo tim temama. 

"Suština je bila da upoznaju kulturno-istorijsku baštinu opštine i grada u kojoj se nalaze, ali naravno i da upoznaju svoju tradiciju, da usavrše znanje srpskog jezika i da steknu nove prijatelje koji žive na različitim krajevima sveta ali sa kojima dele isto poreklo i identitet", naglasio je ministar.

Dodao je da će tokom novembra na Srebrnom jezeru biti odrzan završni sportski kamp za decu iz dijaspore. 

"Očekuje se oko 200 mališana da će dati svoj doprinos, povezati se s vršnjacima iz Srbije i ostvariti duga prijateljstva i čvrste veze sa svojom zemljom", rekao je Milićević.

Jedan od tih kampova održan u Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica”, na teritoriji Sremske Mitrovice.

"Ekološki kamp je počeo u julu u Zasavici i trajao je nedelju dana. Sada se završava prva faza projekta, što znači da će takvih dobrih i svrsishodnih kampova biti još. Pokušali smo na ovaj način deci da pokažemo šta su prave vrednosti, koje bi trebalo da negujemo", rekla je gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Kampovi su organizovani i održani u Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Požarevcu, Kruševcu, Raškoj, Sjenici, Tutinu, Boljevcu, Velikom Gradištu, Knjaževcu, Gadžinom Hanu, Aleksincu, Surdulici, Jagodini, Soko Banji, Gornjem Milanovcu, Lapovu, Aranđelovcu, Kosjeriću i Osečini. 

U njima su učestvovali mladi iz Mađarske, Rumunije, Austrije, Francuske, Nemačke, Italije, Republike Srpske, Federacije BiH, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Crne Gore, Bugarske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija