Društvo

Obeležava se Svetski dan mentalnog zdravlja: Svaka četvrta osoba u svetu pati od anksioznih i depresivnih poremećaja

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

08:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se danas, 10. oktobra, pod sloganom "Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo". Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u prošloj godini zabeleženo je da 25 odsto populacije ima neki mentalni poremećaj.

Svetski dan mentalnog zdravlja biće obeležen i u Srbiji različitim manifestacijama, a tim povodom, Institut za mentalno zdravlje organizuje tribinu sa ciljem podizanje svesti o problemima mentalnog zdravlja pod nazivom "Mentalno zdravlje je univerzalno pravo za sve".

Specijalisti psihijatrije Doma zdravlja Voždovac u "Kućici zdravlja" na Trošarini davaće besplatne savete za unapređenje mentalnog zdravlja. 

Iz DZ Voždovac ističu da je pre Kovid pandemije bilo procenjeno da jedna od osam osoba u svetu živi sa mentalnim poremećajem, a procene su pokazale da je porast anksioznih i depresivnih poremećaja iznosio više do 25 odsto tokom prve godine pandemije. 

"Potrebno je kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, čuva i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje, mogu da ostvare ljudska prava i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna", navode iz DZ Voždovac.

"Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo"

Svetski dan mentalnog zdravlja, kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, predstavlja priliku da se ljudi i zajednice ujedine iza ovogodišnje teme "Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“, kako bi unapredili znanje, podigli svest i pokrenuli akcije koje promovišu i štite mentalno zdravlje svakog pojedinca, kao univerzalno ljudsko pravo.

Dodaju da je važno naglasiti to da svaka osoba na svetu ima pravo na najviši mogući standard mentalnog zdravlja, što uključuje pravo na zaštitu od faktora rizika po mentalno zdravlje, pravo na dostupnu, pristupačnu, prihvatljivu i kvalitetnu negu, kao i pravo na slobodu, nezavisnost i uključivanje u zajednicu. 

"Dobro mentalno zdravlje nam omogućava da se nosimo sa izazovima, povežemo sa drugima i napredujemo tokom čitavog života i od vitalnog je značaja i zaslužuje da bude priznato i poštovano. Svaka osma osoba na svetu suočava se sa mentalnim zdravstvenim problemima, koji mogu uticati na njihovo fizičko zdravlje, emocionalne i socijalne interakcije sa drugima, kao i na celokupni kvalitet njihovog života", ističu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. 

Stigmatizacija i diskriminacija osoba sa poremećajima mentalnog zdravlja je, dodaju, još jedan problem koji ne bi smeo da postoji jer "svako ima pravo da živi svoj život bez stigme i diskriminacije u svom radnom ili životnom okruženju". 

U Srbiji trećina stanovništva se može smatrati psihički ugroženim

U publikaciji objavljenoj u martu prošle godine uz pomoć Vlade Nemačke, posredstvom projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, koji sprovodi Nemačka organizacija za saradnju (GIZ) predstavljeno je istraživanje o mentalnom zdravlju stanovništva u Srbiji.  

Rezultati ispitivanja na uzorku od 1.000 građana i građanki Srbije pokazali su da se oko trećine stanovništva Srbije može smatrati psihički ugroženim. 

Prisutne simptome depresije ima 15,6 odsto stanovništva, anksioznosti 7,2 odsto, dok je 1,6 odsto stanovništva u visokom riziku od suicida. 

Dodatno, 2,9 odsto građana izjasnilo se da su makar jednom tokom života bili hospitalizovani zbog psihičkih tegoba, a 8,1 odsto građana Srbije je reklo da im je tokom života uspostavljena dijagnoza mentalnog poremećaja, dok 11,8 odsto građana reklo da su u poslednjih sedam dana koristili lekove usled psihičkih tegoba. 

U izveštaju GIZ-a kao faktor rizika za neke od psihičkih tegoba izdvajaju se ženski rod, mlađi uzrast, gradska sredina, niži socio-ekonomski status.

Rezultati pokazuju i to da je veliki procenat onih koji se nisu obratili za pomoć, iako imaju izražene psihičke tegobe, a pokazalo se i da tome da li će se osoba obratiti za pomoć kada joj je pomoć potrebna značajno doprinosi nepovoljnija finansijska situacija osobe, kao i samostigmatizacija, odnosno sklonost osobe da obraćanje za stručnu pomoć doživi kao lični neuspeh.

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja pokrenula je Svetska zdravstvena organizacija 1992. godine, u cilju podizanja svesti o problemima mentalnog zdravlja i mobilizacije napora za bolje mentalno zdravlje ljudi.

Na dan njegovog obeležavanja, koji je označen kao 10. oktobar, svake godine se organizuju događaji širom sveta, objavljuju tekstovi u medijima i na društvenim mrežama, o značaju mentalnog zdravlja. 

Komentari (0)

Srbija