Društvo

"Ovim Vlada Srbije govori najviše o sebi": Ne stišava se bura zbog imenovanja novih članova Saveta fakulteta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2023

-

18:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije imenovala je članove Saveta fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pojedina imenovanja izazvala su oštre reakcije dela akademske zajednice, političkih partija i javnosti. 

Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije ponovo je član Saveta Pravnog fakulteta. Ljubiša Ristić, bivši predsednik JUL-a i reditelj, kao i Uroš Šuvaković, funkcioner SPS-a, ali i funkcioner državne bezbednosti iz devedesetih, sada su članovi Saveta FPN. Dragoslav Bokan, reditelj, sada je član saveta Filološkog fakulteta. Vladan Zagrađanin funkcioner socijalista, sada je član Saveta Fakulteta za bezbednost.

To su samo neka od imena koje je Vlada Srbije pre nedelju dana postavila u članstvo Saveta različitih fakulteta UB, a koja su izazvala kritike od strane opozicionih stranaka.

Demokratska stranka saopštila je da je "šokirana ovakvom odlukom Vlade Srbije", a Stranka "Zajedno" smatra da se radi o ljudima sa, kako navode, "upitnim biografijama" koji su u javnosti poznati po širenju govora mržnje i kriminalnim aktivnostima. 

Među prvima je reagovo profesor Fakulteta organizacionih nauka, inače poslanik opozicione Stranke slobode i pravde Vladimir Obradović koji je ukazao da kadrovi SPS-a, SNS-a i JUL-a sada dominiraju u savetima. On kaže da se partije definitivno uključuju u rukovođenje visokoškolskim ustanovama i da je to kršenje autonomije univerziteta. 

Reakcija akademske zajednice

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. Vladimir Đokić kaže da on lično nema primedbe na članove Saveta univerziteta koje je imenovala Vlada Srbije, ali da nema informacije o pojedinačnim fakultetima. 

Kada je reč o reakcijama akademske zajednice, one su uglavnom pojedinačne i jedino se grupa studenata Filološkog fakulteta organizovala i pokrenula inicijativu kako bi se sprečilo imenovanje Dragoslava Bokana na tom fakultetu. 

Google Maps

 

Regovala je i Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA): "Po našem mišljenu, radi se o ličnostima bez kredibiliteta i etičkog integriteta. Jedini kriterijum za izbor ovakvih osoba je očigledna stranačka pripadnost ili prethodna javna podrška vladajućoj stranci. Od takvih članova saveta se zasigurno ne može očekivati slobodno i nezavisno mišljenje već samo direktno izvršenje naloga vlasti". 

Dodaju da se ovom odlukom direktno obesmišljava autonomija Univerziteta i nastavlja proces njegovog ponižavanja. 

Univerzitetski profesor i bivši predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Popović za Euronews Srbija kaže da Vlada Srbije svojim postupcima govori o sebi.

"Univerzitetska i naučna javnost mogu da naprave paralelu između ovog izbora i onog što je u nauci urađeno sa Upravnim odborima između 2004. do 2007. godine. Svako će iz toga moći da izvuče zaključak. Ovim je Vlada Srbije najviše rekla o sebi", naveo je Popović koji je u vladi Vojislava Koštunice bio ministar nauke i zaštite životne sredine od 2004/07. 

Članovi saveta fakulteta

Inače, ime Dragoslava Bokana je najčešće pominjano ime u ovim kritikama. On je reditelj i nekadašnji vođa paravojne formacije "Beli orlovi", a 2021. godine je gostujući na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom izvređao Mariniku Tepić kao pripadnicu rumunske nacionalne manjine.

"Marinika Tepić je pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod. Rumunska mama, rumunski tata, radila je u rumunskoj organizaciji i ona je naš neprijatelj. Ona je nacionalni neprijateljne samo ideološki i politički", rekao je tada Bokan.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Tada se oglasila i ambasada Rumunije koja je najoštrije osudila izjavu Bokana i nazvala to govorom mržnje prema rumunskoj manjini u Srbiji. 

A kada je reč o samim savetima, oni se biraju iz redova zaposlenih na fakultetu, deo članova imenuje Vlada Srbije kao osnivač fakulteta, a deo studentska zajednica. Ta funkcija je besplatna. Oni imaju važnu ulogu u izboru rukovodilaca fakulteta, pre svega dekana.

Po Zakonu o visokom obrazovanju članovi Saveta bi trebalo da budu istaknute ličosti iz različitih naučnih oblasti. U mandatu ministra Mladena Šarčevića urađene su izmene Zakona o visokom obrazovanju (2017) čime je povećan broj članova koje imenuje Vlada Srbije u savetima fakulteta. Do tada je prisistvo države u savetima bilo 15 odsto, a izmenama zakona povećano je na 30 odsto. 

Predstavnici fakulteta i studenata i dalje imaju većinu u savetu (fakulteti 55 odsto i studenti 15 odsto), ali je od 2017. godine ojačao uticaj države. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija