Društvo

Pred nama najtopliji dan ove nedelje: U Loznici temperatura do čak 34 stepena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2023

-

07:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama je najtopliji dan u ovoj sedmici. U pojednim mestima biće zabeleženo letnjih 34 stepena. Takođe, danas računajte i na olujni vetar i na glavobolju.

Slabi polako uticaj anticiklona i to nas polako priprema na nešto više oblaka i na kišu.

Izražena je i velika razlika u vazdušnom pritisku iznad Srbije a to znači da će u narednim satima biti prilično vetrovito. U većini mesta duvaće jak, povremeno i olujni južni i jugozapadni vetar. U Mačvi očekujemo udare veće od 60 km na sat. Južni vetar zaslužan je za nagli skok temperature, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Ćirković.

U danu pred nama biće prilično toplo za ovo doba godine. Vrednosti temperature kretaće se od 23 stepena u Negotinu do čak 34 stepena koliko se očekuje u Loznici.

"A zašto je zapadni deo zemlje toliko topliji od istočnog? Odgovor leži u vetru koji nazivamo fen. Naime, fen je suv i topao vetar koji duva na mahove. Duva sa vrha planine ka dolini. Nastaje kada vazduh naiđe na prepreku, poput planine. Tada se taj vazduh prisilno uzdiže i hladi. Međutim, kada se vazduh spušta, on se zagreva i u dolinu dolazi suv i veoma topaom.  Zato su predeli oko Valjeva i Loznice najtopliji, a deo oko Negotinske i Timočke Krajine najhladniji kada duva ovaj vetar", navela je Ćirković.

Euronews Srbija

 

Osim temperature, ovu situaciju karakteriše i vedro vreme u većini mesta, izuzev u Negotinskoj i Timočkoj Krajini.

Krajni istok zemlje danas će biti prekriven oblacima iz kojih će padati kiša, uglavnom u vidu rosulje. U ostalim predelima suvo i sunčano.

Za dane vikenda toplo, ali nestabilno. Oblaci će biti česta pojava, nemojte da vas iznenadi ni  kiša, pre svega u subotu kada se očekuje premeštanje jedne padavinske zone u pravcu zapad-istok.

Vikend će obeležiti jak olujni južni vetar ali i glavobolja zbog pomenute sinoptičke situacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija