Društvo

Ukoliko se u Srbiji zemlja zatrese, nema ko da to zabeleži: Seizmološki zavod Srbije ostao je bez seizmologa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/10/2023

-

14:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Seizmološki zavod Srbije ostao je bez seizmologa. Više je razloga za to - nezainteresovanost za taj posao, višegodišnja zabrana zapošljavanja i odlasci u penziju.

 Situacija je takva da ukoliko se u Srbiji zemlja zatrese, nema seizmologa koji će to zabeležiti, već to rade fizičar i elektrotehničar. Stručnjaci kažu da se čak ni dovođenjem mladih seizmologa problem ne bi rešio. 

Seizmolog Ana Mladenović kaže da bi njih neko morao da obučava, pošto analiza zemljotresa zahteva iskustvo i svaki seizmolog je obavlja drugačije.

"Upoznala sam pre 10 godina u Zavodu ženu pred penzijom i tačno je znala koji tip talasa nailazi na koju stanicu i objasnila mi je koji je princip. U tome je stvar, onaj ko nema iskustvo ne može odmah da preuzme posao tako da dugoročno gledano to je ogroman problem", kaže ona.

Problem su u zavodu pokušali da reše zapošljavanjem. Međutim, ove godine do sada je raspisano pet javnih konkursa na koje se prijavio mali broj kandidata ili se nije prijavio ni jedan. Čak i kada prijavljenih ima, ne prolaze ni osnovna testiranja. Slična situacija je bila i 2021. i 2022. godine.

Međutim, Zavod tvrdi da su i potrebe za seizmolozima smanjene.

"Uvođenjem najsavremenijih softvera iz oblasti seizmologije koji sa  velikom pouzdanošću automatski lociraju i izveštavaju o dogođenim zemljotresima znatno je smanjena potreba za stalnim prisustvom dežurnog seizmologa", navode u saopštenju.

Mladenović objašnjava da je upravo zbog nedostatka stručnjaka, Srbija izuzeta iz projekta postavljanja seizmoloških stanica koje skupljaju podatke i tako ostala bela tačka na toj mapi.

"Mi nećemo imati podatke uopšte, nećemo učestvovati u usaglašavnjima karata, nećemo znati na nivou zemlje osim na lokalnim zemljama gde su aktivni rasedi, kakva je građa zemljine kore", kaže ona.

Zavod najavljuje raspisivanje novih konkursa, kao i da će uskoro anagažovati dvoje iskusnih kolega sa završenim rudarsko-geološkim fakultetom, jer kako kažu, mlađe kolege radije biraju privatni sektor.

Komentari (0)

Srbija