Društvo

Đukić Dejanović: Za talentovanu decu mora da čuje cela Srbija

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2023

-

14:11

Đukić Dejanović: Za talentovanu decu mora da čuje cela Srbija
Đukić Dejanović: Za talentovanu decu mora da čuje cela Srbija - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Osnovcima koji su napisala najbolje radove na slobodnu temu na konkursu "Ljubivoje Ršumović" danas su uručene nagrade na 66. Međunarodnom sajmu knjiga, na svečanosti kojoj je prisustvovala i ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović. 

Dejanović je poručila da za talentovanu decu treba da čuje cela Srbija. Na konkurs je pristiglo više od 2.000 radova iz cele Srbije zbog čega su dodeljivana priznanja u kategorijama od prvog do osomog razreda. 

Đukić Dejanović je podsetila je na da dete treba svi treba da posmatramo kao na čoveka. 

"Što ga pre čovekom smatramo, pre će čovek postati. Upravo takav pristup danas demonstriramo i praktično", rekla je ministarka i dodala da za decu kaja imaju darove da kroz reči pokazuju talenat treba da čuje cela Srbija a ne samo njihovi drugovi, roditelji i prijatelji.

Đukić Dejanović je podsetila da je Ministarstvo prosvete podržalo konkurs u želji da da populariše ne smao poruku koju deca imaju.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Uz sve to želja nam je da te talente iznegujemo iznedrmo da takva deca budu model drugoj deci." rekla je Đukić Dejanović i podsetila na značaj unutrašnje misli koje su bogatije od onoga što izgovaramo i čujemo. 

"Kada dete na čist  papir stavi misli to postane rad i onda možete da zamislite kakve je probleme imao naš žiri, kada je stiglo više od 2.000 radova", rekla je ona.

"Negovanje lepote, tolrerancije, reči mašte treba da bude zadatak svih" rekla je ona i čestitala svoj deci učesnicima konkursa.

Nagaslila je kako veruje da će neka od nagradjene dece ali i one koja to nisu na ovom konkrusu biti poznati pisci.

"Čestitam svima. Smatram da pripadate Fondaciji Ršum. Znam da je među dobitnicima današnjih nagrada neko ko će u budućnosti biti popularan kao što je Ršumović danas" napomenula je ministarka. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Potom je Ršumović dodelio nagrade deci, a pohvalnice Uroš Petrović.

Ljubivoje Ršumović je napomenuo da deca koja se bave stvaranjem literature ne uče samo da pišu, već uče i kako da se ponašaju i veruju u sebe. 

Fondacija Ršum osnovali su njegovi sinovi. 

"Prvi zadatak fondacije bio je da sve mlade ljude koij su dobili nagrade i priznanja da ih pozovemo 10 dana u Ljubiš, u moje rodno mesto kako bi tamo ohrabrivali njihovu ljubav prema literaturi. Nije najvažnije koliko nagrada deca dobijaju koliko nam je stalo da posle druženja ponesu kući duh drugarstva" 


      
 

Komentari (0)

Srbija