Društvo

Tradicionalne rukotvorine izložene u rezidenciji ambasadora Srbije u Vašingtonu

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2023

-

15:35

Tradicionalne rukotvorine izložene u rezidenciji ambasadora Srbije u Vašingtonu
Tradicionalne rukotvorine izložene u rezidenciji ambasadora Srbije u Vašingtonu - Copyright Tanjug/Аmbasada Republike Srbije u SAD

veličina teksta

Aa Aa

Rukotvorine sa tradicionalnim motivima koje izrađuju žene okupljene u Etno mreži izložene su u rezidenciji ambasadora Srbije u Vašingtonu, kako bi se u tom gradu promovisala Srbija i lepote njenog nasleđa.

Kako se navodi u saopštenju Etno mreže, ćilimi, dvopređne čarape, tkanice, jeleci, jastuci i prostirke, inače prepoznatljivi elementi kulturnog nasleđa Srbije, koje su izradile čuvarke tradicije pod okriljem te asociacije, ukras su rezidencije Ambasadora Srbije u Vašingtonu, koji svakom posetiocu "pričaju" neku od tradicionalnih priča našeg naroda.

Tanjug/Аmbasada Republike Srbije u SAD

 

Ambasada Srbije u SAD je u saradnji s Etno mrežom odabrala elemente za postavku i za visoke zvanice organizovala vođenu turu kroz izložbu s ciljem promocije našeg nasleđa i jačanja imidža Srbije u SAD. 

"Stalna postavka rukotvorina u našoj rezidenciji u Vašingtonu rezultat je dugogodišnjih napora Etno mreže u okviru "Inicijative 1000 žena" koju sprovodimo u saradnji s NALED-om i Vladinim Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost", rekla je predsednica Etno mreže i direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Istakla je da je cilj jačanje ugleda Srbije u svetu kroz opremanje naših ambasada elementima za izložbene postavke i rukotvorinama kao diplomatskim poklonima. 

Tanjug/Аmbasada Republike Srbije u SAD

 

"Na taj način promovišemo ono najlepše iz naše zemlje, i ujedno stvaramo izvor prihoda za žene širom Srbije koje izrađuju rukotvorine i doprinose očuvanju kulturnog nasleđa”, kaže Jovanović.

Jovanović ističe da su dragoceni saveznici u podršci ženama koje se bave izradom rukotvorina, a time i promociji motiva iz Srbije, i supruge stranih diplomata sa boravkom u Srbiji. Među njima se ističu supruge ambasadora Kanade i šefa Evropske investicione banke, kao diplomatskih pokrovitelja inicijativa Etno mreže – zanatskih kolonija i izložbi minijatura.   

"Postavke u institucionalnim prostorima poput srpskog salona u zgradi Vlade Srbije, i vojvođanskog salona u novosadskoj Banovini, doprinose jačanju svesti o značaju očuvanja kulturnog identiteta i inicijativama za upis elemenata iz Srbije na UNESCO listu svetske baštine", rekla je Jovanović. 

Vrednovanju nematerijalnog nasleđa doprinosi i odgovorna privreda, koja često koristi rukotvorine kao poslovne poklone. 

Komentari (0)

Srbija