Društvo

U OŠ "20. oktobar" đaci danas na onlajn nastavi: Učestale dojave o bombama poremetile rad škole na Novom Beogradu

Komentari

Autor: S. Tuvić

16/11/2023

-

12:30

U OŠ "20. oktobar" đaci danas na onlajn nastavi: Učestale dojave o bombama poremetile rad škole na Novom Beogradu
U OŠ "20. oktobar" đaci danas na onlajn nastavi: Učestale dojave o bombama poremetile rad škole na Novom Beogradu - Copyright vikipedija

veličina teksta

Aa Aa

U Osnovnoj školi "20. oktobar" na Novom Beogradu danas nema neposredne nastave, već je organizovana onlajn. Razlog su sve učestalije dojave o postavljenim bombama u poslednje dve nedelje. Ispostavilo se da su sve bile lažne. Na svaki preteći mejl nastava je prekidana, đake su slali kući. 

Od početka meseca imali su čak pet dojava o postavljenim bombama. Čak se dešavalo da im tokom dana stignu dve dojave. U ponedeljak su preteći mejl dobili u prepodnevnoj smeni, đake su poslali kući, a policija je pregledala objekat. Nova dojava stigla je pred početak druge smene, te je nastava otkazana i za učenike popodnevne smene.

Policija je od 1. septembra prisutna u svim školama u Srbiji, kako bi se povećala bezbednost učenika i zaposlenih. Zbog učestalih dojava o bombama u OŠ "20 oktobar" dodatno je pojačano prisustvo policije. 

Poslednju dojavu o bombi dobili su juče, a zbog toga je Nastavničko veće odlučilo da danas neće biti neposredne nastave, već će se nastava organizovati onlajn. 

"Danas nemamo neposrednu nastavu zbog pretnje koja je juče stigla. Kako će se dalje nastava  organizovati naknadno ćemo da donosimo odluke. To zavisno od situacije", kažu za Euronews Srbija u toj školi.

Dojave o bombama, pretnje 

Rukovodilac Aktiva direktora osnovnih škola na Novom Beogradu Darko Eger kaže da škola "20. oktobar" ne dobija samo dojave o postavljenim bombama, već i pretnje da će biti oružanog napada. Takođe, elektronska pošta ne stiže samo na adresu škole, već i na treća lica da je u školi postavljena bomba ili da će biti napad. 

"To unosi nemir i malo je uhvatilo maha. Nijedna druga škola na Novom Beogradu nema tako izražen problem kao 20. oktobar", rekao je Eger za Euronews Srbija.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodaje da sve škole imaju razređene mehanizme za organizovanje onlajn nastave, ali da taj model predstavlja problem za roditelje koji imaju decu u nižim razredima.

"Ovde nije izvođenje nastave ugroženo, škola može da nastavi da radi. Ako ne može neposredna nastava, može onlajn. Ovde je veći problem što nikako da se stabilizuje situacija, gubi se vreme bez potrebe. Problem je i šta roditelji da rade sa decom nižih razreda, kome da ih ostave dok su na poslu. Oni su se opredelili za celodnevnu nastavu i boravak u školi baš iz tog razloga. Tako mala deca ne mogu bez nadzora da budu sama kod kuće. To je najveći problem", objašnjava on.

Ministarstvo: Škola donosi akt o zaštiti i bezbednosti dece

U Ministarstvu prosvete nisu precizirali šta je resoro ministarstvo preduzelo da se problem prevaziđe. Kažu da škola donosi opšti akt o zaštiti i bezbednosti učenika i da sprovodi mere kojima se osiguravaju uslovi za bezbedan boravak dece u obrazovnoj ustanovi.

"Sve škole su upoznate sa procedurom, postupanjem i saradnjom sa MUP-om u slučaju dojave o bombama. Izvor i razlog pretnji u skladu sa nadležnostima može da utvrdi jedino MUP", kažu u Ministarstvu prosvete.

Kako će se dalje organizovati nastava u toj školi zavisi od situacije. Iz Ministarstva prosvete podsećaju da obrazovno-vaspitni rad može biti prekinut u slučaju "više sile" i kada je ugrožena bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih.

"Odluku o prekidu obrazovno-vaspitnog rada donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, odmah, odnosno narednog dana od nastupanja okolnosti koje ugrožavaju bezbednost učenika i zaposlenih", preciziraju.

Samo od početka meseca za pet dojava o bombama đaci su u "20. oktobru" izgubili pet dana nastave. Gradivo će morati da se nadoknadi. Kako će to da se izvede odlučiće direktor.

"Kada je u pitanju nadoknada časova koji su propušteni, škola može koristiti različite modele za nadoknadu u zavisnosti od svojih kapaciteta. U nadležnosti škole je da odabere adekvatan način za nadoknadu, o tome obavesti školsku upravu koja daje saglasnost na plan nadoknade", zaključuju u Ministarstvu.

Talas dojava o bombama nastavljen je i danas. Preteći mejl stigao je na adresu Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Beogradu. Učenici su evakuisani, škola je pregledana i ustavljeno je da je dojava bila lažna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija