Društvo

Održan Godišnji sastanak MUP i Ministarstva prosvete o bezbednosti škola

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

19:02

Održan Godišnji sastanak MUP i Ministarstva prosvete o bezbednosti škola
Ministarstvo prosvete - Copyright Ministarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Ministarstva prosvete, školskih uprava Novi Sad, Zrenjanin i Sombor i Ministarstva unutrašnjih poslova održali su danas Godišnji sastanak posvećen bezbednosti učenika i škola.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva prosvete, sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić i pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Miloš Blagojević. 

Oni su istakli da Ministarstvo prosvete i MUP imaju uspešnu saradnju, koja se ogleda u realizaciji različitih aktivnosti i projekata u čijem fokusu je najbolji interes dece.

Pašić je rekao da se negativne posledice po bezbednost mogu znatno smanjiti ukoliko su svi u okruženju, a naročito deca, dobro i adekvatno informisani o rizicima sa kojima se mogu suočiti, kao i mogućim opcijama i merama koje mogu preduzeti u cilju smanjenja ugroženosti i bolje pripreme.

"Prisustvo policije u školama nije nova pojava, kako kod nas tako i u svetu. Interakcija policije i učenika može da stvori važnu pozitivnu korist, za učenike, školu, policiju i šire društvo", rekao je Pašić.

Blagojević je naveo da je prisustvo policije u školama u Srbiji usmereno pre svega na prevenciju i bezbednost učenika, ali i na sprovođenje specifičnih obrazovnih programa gde je cilj podizanje nivoa svesti kod učenika škola o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom okruženju, prepoznavanje različitih vidova nasilja i diskriminacije, usvajanje strategija za pomoć drugima u nevolji i veština nenasilnog rešavanja konflikata i drugo.

Na sastanku je istaknuto da osim saradnje na najvišem nivou, načelnici policijskih i školskih uprava, kao i direktori škola i načelnici policijskih stanica intenzivno rade na analizi stanja bezbednosti kako bi sagledali situaciju i preduzeli zajedničke mere da bi se bezbednost učenika i zaposlenih podigla na najviši mogući nivo.

Predstavnici Ministarstva prosvete zahvalili su MUP-u na saradnji i podršci u obezbeđivanju bezbednosti učenika i zaposlenih u školama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija