Društvo

Žuti meteoalarm na snazi u Srbiji: Danas hladnije, gusta magla zadržaće se u pojedinim delovima zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2023

-

07:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas će u Srbiji biti za koji stepen biti svežije nego juče, ali i dalje je vreme u ritmu proleća. Svežina će se naročito osetiti u predelima gde se magla duže zadrži, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Ćirković.

Osim sunca, današnji dan obeležiće i gusta magla. U pojednim delovima magla će se zadržati veći deo dana i horizontalna vidljivost može biti manja od 200 m, rekla je ona.

To će najviše uticati na saobraćaj u kome su moguće blokade i zastoji. Iz tog razloga je uključen žuti meteoalarm.

"Magla je siguran znak stabilnog vremena. Stabilnost je posledica anticiklona koji se prostire duž čitavog Balkana. Polje anticiklona je ovog puta prilično snažno i ne dozvoljava oblacima i kiši da stignu do nas. Po dolinama i kotlinama magla će se zadržati nešto duže, a to će, osim na smanjenu vidljivost, uticati vlažne puteve koji će se lediti", rekla je Ćirković.

Kako je dodala, magla će danas diktirati i vrednost temperature. Tamo gde se duže zadrži biće osetno hladnije. Raspon će biti od 6 do 11 stepeni Celzijusa.

"Na formiranje i duže zadržavanje magle utiče mirno vreme gotovo bez vetra uz vrlo blago strujanje vazduha sa severa. U danima pred nama biće svežije tokom dana, ali i dalje sa vrednostima iznad proseka za početak zime. Noći i jutra ostaju hladni sa slabim do umerenim mrazom. Što se padavina tiče, njih i dalje nema na vidiku", rekla je Ćirković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija