Društvo

Obeleženo 40 godina rada intenzivne nege Instituta za neonatologiju: Stopa preživljavanja kao u svetskim centrima

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

10:31

Obeleženo 40 godina rada intenzivne nege Instituta za neonatologiju: Stopa preživljavanja kao u svetskim centrima
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Institut za neonatologiju u Beogradu može, po stopi preživljavanje prevremeno rođene dece, da se poredi sa svetskim centrima, jer je preživljavanje beba ispod 1.500 grama veće od 90 odsto, a novorođenčadi ispod 1.000 grama oko 80 odsto, rečeno je na skupu na kome je obeleženo 40 godina rada odeljenja intentivne nege na tom Institutu.

Direktorka Instituta za neonatologiju Radmila Mileusnić Milenović podsetila je prisutne na dostignuća u radu tog Instituta i najveće neonatalne intenzivne nege u Srbiji.

"S obzirom na to da se ovde leči najosetljivija populacija, posao koji se odvija iza ovih zidova veoma je zahtevan. Svakog dana se vodi borba da se tako male bebe održe u životu i istovremeno se vodi računa o kvalitetu njihovog života da bilo kakvi neurološki i razvojni deficiti budu što manji", rekla je ona.

Navela je da se u tom Institutu svakog dana vodi borba da se tako male bebe održe u životu i istovremeno se vodi računa o kvalitetu njihovog života da bilo kakvi neurološki i razvojni deficiti budu što manji. 

Dodala je da je za takav posao potreban izuzetno dobar i školovan kadar, kao i odgovarajaća oprema za dijagnostiku i terapiju, monitoring i negu. 

"Sve zajedno čini da su naši rezultati iz godine u godinu sve bolji, pratimo svetske trendove. Po preživljavanju prevremeno rođene dece Institut može da se poredi sa svetskim centrima, jer je preživljavanje beba ispod 1.500 grama preko 90 odsto, a novorođenčadi ispod 1.000 grama oko 80 odsto", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija