Društvo

Prvi dani zime doneli nestabilno vreme: Posle kišovite subote, u nedelju sunčano i osetno toplije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2023

-

10:22

Prvi dani zime doneli nestabilno vreme: Posle kišovite subote, u nedelju sunčano i osetno toplije
EPA-EFE/FEHIM DEMIR - Copyright EPA-EFE/FEHIM DEMIR

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dani zime doneli su nam destabilizaciju vremena, oblake i padavine. Prostrano polje niskog vazdušnog pritiska koje trenutno zahvata veći deo Evrope postepeno se premešta ka istoku, što će uzrokovati da se i u našoj zemlji padavinska zona premesti ka istočnim predelima. Tako će kiša danas padati uglavnom na severu i istoku zemlje, dok će na zapadu već sredinom dana doći do postepenog razvedravanja. 

Padavine će biti slabe i lokalnog karaktera, a već krajem dana sledi stabilizacija vremena. Temperatura ostaje slična jučerašnjoj, dakle od 5 do 10 stepeni. Danas će najhladnije biti u Timočkoj krajini i Banatu gde će tokom većeg dela dana duvati jak do olujni zapadni i severozapadni vetar. Udari vetra dostizaće brzinu i do 70 km/h, a na planinama istočne i jugoistočne Srbije moguće je formiranje snežnih nanosa, navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Najtoplije će biti na zapadu gde već sredinom dana dolazi do razvedravanja.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Drugi dan vikenda obeležiće sunčano i osetno toplije vreme. Južni vetar koji počinje da duva u nedelju doneće nam topao vazduh i porast temperature za više od 5 stepeni. Maksimalna dnevna lokalno će prelaziti 15. podeljak, a mirno i sunčano vreme uzrokovaće da subjektivni osećaj bude kao da je toplije od izmerenih vrednosti. 

Trenutni prognostički modeli za poslednju nedelju 2023. godine najavljuju stabilno, sunčano i mirno vreme, sa temperaturom oko i malo iznad 15 stepeni. Ovako toplo vreme daleko je iznad proseka za kraj decembra. 

Poslednjih šest meseci na globalnom nivou bili su najtopliji od početka meteoroloških merenja. Izvesno je da će i decembar oboriti temperaturne rekorde, a globalni modeli za 2024. godinu prognoziraju dodatni porast prosečne temperature širom planete. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija