Društvo

Danas ćemo lakše disati: Stiže vetar da oduva smog, a temperatura će biti u porastu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2023

-

07:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Temperatura danas biće za tri stepena toplija nego juče, dok stabilnost polako slabi. To znači da će danas biti znatno više oblaka nego juče, a sutra počinje i kiša, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Ćirković.

"Danas će vetar biti nešto jači, a samim tim će i kvalitet vazduha biti bolji. I dalje situacija nije sjajna, ali je bolja nego juče. Sutra će biti još bolja kada padne kiša i spere štetne PM čestice", navela je.

Što se statistike tiče, tu je situacija poražavajuća. Od početka godine, samo u Beogradu, je zabeleženo čak 89 dana sa prekoračenjem granične vrednosti PM čestica. Inače, dozvoljeno je prekoračenje do 35 dana.

"Sve ovo posledica je elektrana, termoelekrana ali i individualnih ložišta. Situaciju dodatno pogoršava mirno vreme bez vetra i magla. Sreća za nas, vreme će se promeniti. Danas počinje da duva nešto jači vetar, ali stižu i oblaci sa zapada", navela je Ćirković.

Kako dodaje, u danu pred nama biće pretežno oblačno, ali još danas suvo. Nešto više sunčanih sati biće na jugu, tačnije u predelima južnije od Ibra.

Sa oblacima stiže i blago otopljenje, pa će danas biti prijatnije nego juče. Maksimalna temperatura od 6 do 11 stepeni.

"Promenu vremena, prati i promena pravca ali i inteziteta vetra. U narednim satima duvaće nešto jači vetar sa juga i jugozapada, i nadamo se da će on biti dovoljan da pročisti vazduh. Ukoliko vetar ne bude danas dovoljan, sutra u pomoć stiže kiša koja će da spere štetne PM čestice. Kiša će padati i u subotu", rekla je Ćirković. 

Kako je dodala, temperatura sa druge strane, ostaje gotovo nepromenjena. U najtoplijem delu dana oko 6-7 stepeni iznad nule.

"Dakle, snežnih pahulja i dalje nema na vidiku", zaključila je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija