Društvo

U KC Vojvodine uspešno sproveden novi metod odstranjivanja kamena u bubregu

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

12:12

U KC Vojvodine uspešno sproveden novi metod odstranjivanja kamena u bubregu
U KC Vojvodine uspešno sproveden novi metod odstranjivanja kamena u bubregu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Kliničkom centru Vojvodine uspešno je sprovedena nova minimalno invanzivna procedura odstranjivanja kamena u bubregu laserom, saopštila je danas pres služba te zdravstvene ustanove.

Radi se o proceduri stručnog naziva - laserska nefrolitotripsija sa fleksibilnim ureterorenoskopom, kojom je razoren kamen u bubregu energijom lasera.

Operativni zahvat izvršio je tim Klinike za urologiju na čelu sa Dimitrijem Jeremićem, a kako se navodi postoperativni tok je kod oba pacijenta bio uredan, pa su otpušteni na kućno lečenje drugog postoperativnog dana.

Kako se navodi fleksibilna ureterorenoskopija sa laserskom destrukcijom kamena je jedan od najsavremenijih načina za operativno lečenje kalkuloze urinarnog trakta i ona omogućava da se minimalno invazivno i bez reza pristupi kamenu u ureteru ili bubregu, kao i da se korišćenjem energije lasera razbije i kompletno ukloni. 

Sama procedura se odvija u opštoj anesteziji, oporavak nakon operacije je brz i pacijent se najčešće otpušta sledeći dan na kućno lečenje. 

Komentari (0)

Srbija