Društvo

Važna odluka za malu maturu: Osnovci do kraja dana treba da se izjasne o trećem testu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2023

-

15:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se do kraja dana izjasne elektronski, preko portala Moja srednja škola ili pisanim putem u školi koji će predmet, od pet ponuđenih, raditi kao treći test na završnom ispitu. Obavezni testovi na maloj maturi su iz srpskog jezika i matematike, a kao treći bira se jedan predmet od pet ponuđenih- istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

U Ministarstvu prosvete kažu da se do sada izjasnilo 64.671 učenika, odnosno da je 99,55 odsto izabralo treći predmet. Najveći broj njih se opredelio da na trećem testu polaže geografiju (40 odsto), zatim biologiju (36 odsto), istoriju (10 odsto), hemiju (7,7 odsto) i fiziku (6,4 odsto).

Đaci su prošle godine najbolji uspeh ostvarili na izbornim testovima iz hemije i fizike za koje se učenici najmanje opredeljuju. 

Ovo je druga godina zaredom da osnovci biraju predmet koji žele da polažu kao treći test na završnom ispitu. Prethodno su na završnom ispitu kao treći polagali kombinovani test sa zadacima iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije.

"Najveći broj učenika je ove godine izabrao geografiju, zatim biologiju, istoriju, hemiju, fiziku. To su neka mala odstupanja u odnosu na prethodnu godinu, s tim što je prošle godine najveći broj učenika izabrao biologiju", kaže Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete.

Istraživanja pokazuju da su devojčice uspešnije od dečaka. U pojedinim školama pripremne nastave uveliko traju.

E-Stock/Dušan Milenković/Tanjug/Tanja Valić/Dušan Aničić

 

"Naša razredna je počela sa pripremnom nastavom iz srpskog još od septembra i mislim da će nam to baš pomoći, a iz matematike i biologije tek počinjemo sledeće godine", kaže Tamara Erceg, učenica osmog razreda koja je izabrala biologiju.

I njene drugarice uglavnom su se opredelile za biologiju. Kažu da je za njih taj predmet najlakši i misle da se mogu dobro pripremiti za treći test.

Više mogućnosti za testiranje znanja

Novina za osnovce su i "Moja srednja škola - info kanal", kao i eVežbaonica, online platforma preko koje đaci mogu testirati svoje znanje.

"Ali ono što je značajno jeste da smo mi u saradnji sa kabinetom predsednice Vlade, putem portala eVežbaonica pokrenuli mogućnost da učenici tokom godine, ne samo da se pripremaju za završni ispit, već i da vežbaju određene oblasti iz određenih predmeta", naveo je Pašić.

Ukoliko se učenici predomisle ili iz određenih razloga se ne prijave do kraja dana za predmet koji žele da polažu na trećem testu imaju mogućnost  da se naknadno prijave ili da promene izabrani predmet. 

Od 22. do 26. januara 2024. godine učenici mogu proveriti svoj izbor na portalu Moja srednja škola ili neposredno u školi. Ukoliko se predomisle, odnosne žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu to mogu da urade  29. i 30. januara 2024. godine. Konačno izjašnjenje učenika o predmetu koji će polagati na probnom završnom ispitu biće objavljeno 1. februara 2024. godine.

Tanjug/Nikola Anđić, Rade Prelić, profimedia

 

U školskoj 2023/2024 probni završni ispit biće održan 22. i 23. marta 2024. godine, dok će mala matura 2024 biti održana 17, 18. i 19. juna 2024. godine.

Nakon probnog završnog ispita, kada vide kako su uradili treći test, učenici će imati mogućnost da i u periodu od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kog će predmeta raditi treći test na završnom ispitu.

Na upis u srednje škole čeka 65.000 osmaka. Da li im se želja ostvarila znaće krajem juna naredne godine, za kada se očekuju konačni rezultati male mature. 

Veće opterećenje na predmetnim nastavnicima

Snežana Romandić iz Unije prosvetnih radnika Srbije kaže da je novi način trećeg testa doneo malo više obaveza za učenike da se posvete trećem testu.

"Nadam se da će učenici dobro uraditi treći test. Prošle godine su učenici bili zatečeni izborom predmeta, jer su navikli na kombinovani gde su ostvarivali najveći broj bodova", navela je ona za Euronews Srbija 

Euronews

Dodaje da učenici mogu da izmene izabrani predmet nakon probe male mature, kada vide kako su uradili. 

"Ide se na to da se učenicima izađe u susret kako bi postigli najbolje rezultate. Nije isto voleti neki predmet, nastavnika koji ga predaje i polagati ga kao treći test na maloj maturi", objašnjava Romandić.

Smatra da ceo sistem obrazovanja ide u prilog učenicima, a ne u prilog znanja koje oni treba da pokažu.

"Sada je veliki teret na nastavnicima da pripreme učenike. Predmetni nastavnici moraju pojačano da rade sa decom. Nije isto polagati pet pitanja iz jednog predmeta u okviru kombinovanog testa  ili imati 20 pitanja", zaključila je ona.

Komentari (0)

Srbija