Društvo

Nacionalni park Fruška gora podeliće besplatno 10.000 pripremljenih badnjaka građanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2024

-

15:56

Nacionalni park Fruška gora podeliće besplatno 10.000 pripremljenih badnjaka građanima
Nacionalni park Fruška gora podeliće besplatno 10.000 pripremljenih badnjaka građanima - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

JP „Nacionalni park Fruška gora“ za predstojeće božićne praznike podeliće besplatno svim zainteresovanim  građanima preko 10.000 pripremljenih badnjaka, saopšili su iz preduzeća. 

Tokom noći između 5. i 6. januara 2023. godine, u ranim jutarnjim časovima (već od 04.00h),  podela besplatnih badnjaka biće organizovana na Fruškoj gori za sve građane  koji planiraju da se upute u nacionalni park.

Pripremljeno je 5.000 badnjaka kako bi se ispoštovala tradicija i običaji uz  zaštitu životne sredine od nelegalne seče, kažu iz Nacionalnog parka.

Besplatni badnjaci će se deliti na sledećim lokacijama u granicama nacionalnog parka: Iriški Venac (Informativni centar JP Nacionalni park Fruška Gora), Zmajevac, Crveni Čot, Ležimir (raskrsnica), Rohalj baza. 

Organizovana je i  podela besplatnih badnjaka u svim opštinama koje se prostiru na teritoriji nacionalnog parka u subotu, 06.01.2023. godine, u 09.00 časova, i to: Grad Novi Sad (ispred  Gradske kuće),  Sremski Karlovci (gradski trg), Irig (park), Sremska Mitrovica (gradski trg), Ruma (gradski trg), Inđija (centar), Beočin (preko puta autobuske stanice) i Šid (trg). 

Stručna lica Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška Gora"  pažljivo su odabrala hrastov badnjak  isključivo sa planski gajenih  površina, kako bi se izbeglo ugrožavanje prirodnih vrednosti Nacionalnog parka, navodi se u saopštenju javnog preduzeća.

Napominje se i da će čuvari nacionalnog parka, zajedno sa policijom, vršiti intenzivnu kontrolu prostora, posebno delova u kojima se nalaze mladi hrastovi,  kako bi se sprečilo neovlašćeno sečenje hrastovih stabala. 

JP „Nacionalni park Fruška gora“ takođe apeluje na sve građane da seču prepuste stručnim licima u skladu sa pravilima i  planskim uzgojem šuma na području Nacionalnog parka i podseća da suština ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika leži u međusobnom darivanju, razumevanju i ljubavi, kako prema drugim ljudima, tako i prema prirodi i njenom zaštiti. 

Komentari (0)

Srbija