Društvo

Dan nakon nesreće kod Bačke Palanke, most još nije pušten u saobraćaj: "Čeka se saglasnost hrvatske strane"

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2024

-

13:22

Dan nakon nesreće kod Bačke Palanke, most još nije pušten u saobraćaj: "Čeka se saglasnost hrvatske strane"
Dan nakon nesreće kod Bačke Palanke, most još nije pušten u saobraćaj: "Čeka se saglasnost hrvatske strane" - Copyright Euronews/Petar Alimpijević

veličina teksta

Aa Aa

Most na Dunavu koji povezuje Ilok u Hrvatskoj i Bačku Palanku u Srbiji, posle udara barže još nije pušten u saobraćaj, zbog čega ne funkcioniše ni granični prelaz, izjavio je pomoćnik ministra za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miroslav Alempić.

On je istakao da su nadležni organi Srbije obavili pregled stanja mosta i ustanovili da je neoštećen i bezbedan za saobraćaj, o čemu su obavestili hrvatske organe, budući da se most jednim delom nalazi u Hrvatskoj, a jednim u Srbiji.

Alempić je za Tanjug rekao da je i hrvatska strana organizovala komisiju koja treba da utvrdi stanje mosta, pa se sada čeka njihov izveštaj.

"Što se tiče naših nadležnih službi, most može da se pusti ponovo u saobraćaj, ali se čeka saglasnost hrvatske strane", dodao je on.

Sistem snabdevanja vodom u Novom Sadu bezbedan

Novosadsko preduzeće "Vodovod i kanalizacija" do korisnika distribuira prerađenu podzemnu, sirovu vodu, a proces prerade podzemne vode je garancija da je sistem vodosnabdevanja u gradu bezbedan, saopšteno je danas iz kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Kako je istaknuto, nadležne službe u gradu nastaviće da svakodnevno prate parametre podzemne i površinske vode kako bi Novosađani bili bezbedni kada je reč o snabdevanju vodom.

profimedia

 

U saopštenju se navodi da su posle nezgode sa nemačkim brodom u petak u Bačkoj Palanci, kada je potonula barža koja je prevozila oko 1.000 tona veštačkog đubriva, na licu mesta reagovale sve nadležne republičke službe.

Obavljeno je uzorkovanje vode uzvodno i nizvodno od mesta događaja, kao i pregled mesta događaja nizvodno od mesta nezgode, i nije uočeno uginuće ribe, niti uočljiva fizička promena vode.

Grad Novi Sad je hitno preduzeo sve mere vanrednog praćenja kvaliteta dunavske vode, pri čemu prve analize Zavoda za javno zdravlje Vojvodine ne pokazuju značajnu promenu hemijskog statusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija