Društvo

Vanredno ispitivanje vode Dunava potvrdilo - parametri u propisanim granicama

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

15:57

Vanredno ispitivanje vode Dunava potvrdilo - parametri u propisanim granicama
Vanredno ispitivanje vode Dunava potvrdilo - parametri u propisanim granicama - Copyright Euronews/Petar Alimpijević

veličina teksta

Aa Aa

Vanredno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta vode reke Dunav, nakon potonuća barže "Lola - 5" kod Bačke Palanke, sprovedeno u utorak potvrdilo je prethodno dobijene rezultate, da se analizirani parametri kreću i propisanim granicama, objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Promena organoleptičkih osobina vode reke Dunav (boja vode, miris vode i vidljive otpadne materije) nije uočena ni nakon vanredne analize.

Vrednosti parametara kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, amonijačni azot, nitrati, nitriti, ortofosfati, ukupan fosfor i hemijska potrošnja kiseonika - kretale u propisanim graničnim vrednostima za prvu i drugu klasu kvaliteta površinskih voda, pokazala je fizičko-hemijska i hemijska analiza uzoraka vode.

Rezultati analize sadržaja ukupnog organskog ugljenika i ukupnog azota pokazuju da su dobijene vrednosti odgovarale trećoj klasi kvaliteta površinskih voda.

Agencija za zaštitu životne sredine uzorkovala je vodu reke Dunav 9. januara na pet lokacija kod mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka – Ilok - u zoni potonuća, uzvodno i nizvodno od potonule barže. Na ovim lokacijama voda je uzorkovana 5. i 6. januara, neposredno nakon potonuća.

Akcident se dogodio kada je nemački brod "Antonia" udario u stub mosta "25-Maj" na graničnom prelazu Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj.

Brod je vukao natovarenu baržu "Lola - 5" koja je potonula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija