Društvo

Tri nedelje nije radio skener na Klinici za onkologiju u Nišu, Perišić: Aparat popravljen, posle provere stižu pacijenti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2024

-

12:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Duže od tri nedelje ne radi CT skener na Klinici za onkologiju u Nišu. Univerzitetski klinički centar tražio je hitnu popravku, a Ministarstvo zdravlja odobrilo im je za tu namenu više od 150.000 evra. Novac je stigao, majstori su završili svoj deo posla. Sada predstoji da se urade neophodna merenja zračenja, da bi pacijenti mogli da dođu na terapiju.

Iz UKC Niš tvrde da će merenje zračenja biti završeno danas i da će u toku dana prvi pacijenti biti pozvani na pregled. U prethodne tri nedelje oko 20 pacijenata koji su čekali na zračenje upućeni su u onkološke centre u Beogradu i Kragujevcu.

"Aparat radi, već danas će pacijenti početi da dolaze. Ovo nije klasičan dijagnostički aparat. Ovo je skener koji se koristi u pripremi pacijenata za zračnu terapiju, u proceni opsega i nivoa zračne terapije koje oni treba da prime. Pokvario se jednog od poslednjih radnih dana u prošloj godini. Prvog radnog dana u ovoj godini iz Ministarstva smo dobili prebačaj sredstava. Odmah nakon toga pokrenuta je nabavka nove rendgenske cevi, koja je stigla iz Amerike. U izuzetno dobrom roku je sve stavljeno na noge i aparat je već u funkciji", rekao je Perišić za Euronews Srbija. 

U Niš danas stiže ekipa iz Instituta Vinča koja će proveriti nivo zračenja popravljenog aparata, a tek nakon toga aparat može da se stavi u funkciju.

Zbog tronedeljnog prekida u radu oko dvadesetak pacijenata, koji su bili na programu da se zrače na Klinici za onkologiju u Nišu upućeni su u onkološke centre u Beogradu i Kragujevcu.

"U druge centre upućeni su najhitniji pacijenti, da ne bi slučajno neko zbog ovoga zakasnio za terapiju. Na neki način je u ovim prazničnim danima bio smanjen broj pacijenata koji su mogli da započnu planiranu terapiju, tako da niko nije bio ugrožen", naveo je Perišić.

Godišnje na zračenje ide 2.500 pacijenata u Nišu

Prof. Perišić kaće da se na Klinici za onkologiju u Nišu dnevno zrači oko 150 pacijenata i da svi pacijenti moraju da prođu planiranje za zračnu terapiju, a to se radi na skeneru. Kada se jednom zračenje isplanira, uglavnom više nema potrebe da se ponavlja.

"Mi godišnje zračimo oko 2.500 pacijenata i većina njih treba da prođe kroz ovaj aparat (skener). Nama je najvažnije da ovim zastojem u radu skenera niko nije bio ugrožen. Aparat sada radi i već danas će pacijenti početi da dolaze", rekao je prof. Perišić.

Euronews/Dragan Živanović

prof. Zoran Perišić

Nije samo skener na Klinici za onkologiju bio pokvaren, van funkcije je određeno vreme bila i magnetna rezonanca u Univerzitetskom kliničkom centru Niš.

Perišić navodi da je taj magnet instaliran u UKC Niš  2017. godine i da je snage 3 Tesle. Aparat je popravljen krajem novembra, početkom decembra prošle godine, a u međuvremenu su dobili još jedanu magnetnu rezonancu od Ministarstva zdravlja snage 1,5 Tesla.

"Uz softver i aplikaciju koju je razvilo Ministarstvo zdravlja, pronađen je način da se izbegavaju zagušenja i smanje liste čekanja. U ovom trenutku Niški klinički centar ima tri operativna magneta", naveo je Perišić.

Kako su smanjene liste čekanja

Što se tiče UKC Niš liste čekanja su do sada uspeli da smanje na ortopediji i kardiohirurgiji. Prof. Perišić objašnjava da su liste čekanja na ortopediji uspeli da smnaje uvođenjem popodnevnog rada od 3. maja prošle godine. U ovom trenutku se operacije zakazuju za početak 2025. godine.

"Što se tiče zakazivanja pacijenata za interventnu  kardiologiju, za dijagnostiku i terapiju tu postoji jedan otežavajući faktor da dugo nisu radile, a nisam siguran da i sada rade, angio sale u Leskovcu i Zajačaru. Sve te pacijente smo mi prihvatili, tako da je ta lista čekanja došla do dva, dva i po meseca. Što opet nije puno", rekao je on.

Podsetio je da liste čekanja postoje i u mnogo razvijenijim zemljama, da se na operaciju kuka u Kanadi čeka tri, četiri godine, interventna procedura u Engleskoj šest do 12 meseci.

"Ovde sistem zdravstva dobro funkcioniše, država je dobro uložila i sada se vraća", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija