Društvo

Akušersko nasilje u Srbiji, Janković: Priprema se preporuka za nesavesna postupanja u porodilištima

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

10:13

Akušersko nasilje u Srbiji, Janković: Priprema se preporuka za nesavesna postupanja u porodilištima
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da priprema preporuku i inicijativu koja se odnosi na problem nesavesnog postupanja u porodilištima, ali i inicijativu koja se odnosi na Zakon o hitnoj pomoći.

Ona je, gostujući na RTS, rekla da mora da postoji kontinuirana edukacija lekara, da postoje jasne procedure i protokoli i da pratnja ne treba da porodilje štiti od sistema, već da im bude podrška.

"Ne treba da dozvolimo stigmu, već da iskorenimo ono što je loše, a loša je komunikacija sa ženom u porodilištu i u tom smislu ona oseća da joj se krše ljudska prava, i pogotovo sa manjinskim grupama. Romkinje su suočene sa apsolutno neprihvatljivim govorom", kazala je Jankovićeva.

Prema njenim rečima, niko nema pravo da nam vređa ljudsko dostojanstvo, a do toga, kako kaže, dolazi kada niste dovoljno edukovani u tom pogledu.

"Ta edukacija ne mora da optereti inače već opterećene lekare. To može biti kroz jačanje timova, u toku radnog vremena", rekla je poverenica.

Jankovićeva je navela i da će se deo preporuka odnositi na posebnu proceduru u slučaju žena kod kojih se vrši procedura indukcije pobačaja.

"Jedan broj pritužbi koji nam je stigao se upravo odnosio na to, da je to jedan položaj nedostojan ljudskog bića. U tim trenucima kada se vi suočavate sa smrću svog deteta nemate adekvatnu podršku, a takvih smo imali nekoliko prijava prošle godine. Uglavnom su one anonimne, i dalje žene nisu spremne, pogotovo u malim mestima, da to prijave", rekla je ona.

Jankovićeva je, komentarišući odluku o ukidanju prometa srpske valute na Kosovu i Metohiji, kazala da je krajnje vreme da međunarodna zajednica reaguje, da kažu da Srbi žive život nedostojan Evrope i čoveka u 21. veku i da se preduzmu konkretne mere kako Srbi na KiM ne bi bili u neravnopravnom položaju sa ostalim građanima sveta.

Tanjug/Miloš Milivojević

Brankica Janković

Ona je dodala i da je o ovoj temi razgovarala i sa kolegama iz drugih država, ali, kako kaže, očekivala bi i više razumevanja i empatije jer sve što se danas dešava sa našom civilizacijom je ukalupljivanje i zauzimanje strana, čak i kada su u pitanju žrtve.

Govoreći o oslobađajućoj presudi u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Jankovićeva je naglasila da saoseća sa porodicom Ćuruvije i da pruža punu podršku svim novinarima i novinarkama, jer svako radi posao najbolje što može.

"Ako posle četvrt veka i vraćanja postupka prvostepenom, drugostepenom sudu dobijete oslobađajuću presudu, morate da kažete da je to poraz i pravosuđa i zdravog mozga. Ova poruka pravosuđa podigla je sve na noge jer ova situacija je dubokouznemiravajuća i zato što čujete da je odavno izrađena i sada je došla na svetlost dana", rekla je Jankovićeva.

Govoreći o slučaju Miloša Bikovića i to što su mu producenti serije "Beli lotos" otkazali angažman, ali i najavi glumca da će iznos koji će mu HBO isplatiti usmeriti u humanitarne svrhe, poverenica je kazala da je "umetnost  ogledalo društva, što ne važi samo za naše, već za sve na globalnom nivou".

"Ne iznenađuje me više ništa, brinem se šta će biti sa našom civilizacijom, vidimo na delu još jedan apsurd", rekla je Jankovićeva.

Ona je naglasila da je neverovatno da se Miloš Biković optužuje da je kršio norme međunarodnog prava i podržavao genocid i da je zbog toga izgubio ulogu.

"Ponosna sam na naše glumce što i u našim društvenim procesima dobro razumeju stanje i spremni su da izađu i budu na strani zdravog razuma", zaključila je poverenica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija