Društvo

Uspešno realizovan projekat Srbije i Švajcarske o migraciji: Broj prelaza na balkanskoj ruti smanjen za trećinu

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2024

-

23:46

Uspešno realizovan projekat Srbije i Švajcarske o migraciji: Broj prelaza na balkanskoj ruti smanjen za trećinu
Uspešno realizovan projekat Srbije i Švajcarske o migraciji: Broj prelaza na balkanskoj ruti smanjen za trećinu - Copyright Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević rekla je danas, povodom uspešne realizacije projekta "Jačanje kapaciteta i partnerstava za upravljanje migracijama u Srbiji", da je Švajcarska u okviru migracionog partnerstva, od 1991. godine donirala preko 400 miliona dolara Srbiji.

"Ovaj projekat je nastavak uspešnog partnerstva koji Srbija ima sa Švajcarskom kada je u pitanju upravljanje migracijama, a koje traje od 2009. godine. Ovo je uspešna realizacija trogodišnjeg projekta i zahvalni smo na tome što smo započeli aktivnosti ka novom projektu koji će takođe trajati tri godine", rekla je Stanisavljević na svečanom događaju u Palati "Srbija".

Tanjug/KIRS/Dragan Kujundžić

 

Navela je da je Švajcarska, kao jedan od najvažnijih donatora Srbije, od 1991. godine donirala preko 400 miliona dolara Srbiji. 

"Nijedna zemlja na svetu ne može sama upravljati migracijama bez podrške i pomoći, kao što je Srbija koordinirana zahvaljujući saradnji svih državnih institucija i može da se pohvali da stabilno i odgovorno upravlja migracijama", rekla je ona.

Prema njenim rečima, ono što je važno je da je postignut i značajan napredak u realizaciji ciljeva globalnog dogovora za bezbedne, uređene i reluglarne migracije.

"Zahvaljujući ovom projektu i Ministarstvu unutrašnjih poslova uspeli smo da obučimo državne službenike u jedinicama lokalne samouprave, da ponovo aktiviramo savete za migracije i da svaki svaki od službenika zna šta su to migracije, na koji način se uređuju migracije na nivou lokalne samouprave, kako treba reagovati i kakva saradnja treba da bude između jedinica lokalne samouprave zajedno sa drugim državnim službama", objasnila je ona.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izrazio je zadovoljstvo zbog uspešne realizacije aktivnosti u okviru projekta "Jačanje kapaciteta i partnerstava za upravljanje migracijama u Srbiji", koji se realizuje uz podršku ambasade Švajcarske.

"Iregularne migracije, složeni globalni izazov, zahtevaju sveobuhvatan odgovor, zbog toga je Srbija, u suočavanju sa ovim problemom, uključila brojne domaće i inostrane institucije", rekao je ministar.

Tanjug/KIRS/Dragan Kujundžić

 

Naveo je da Srbija nije odgovorna za migratorni talas, niti je konačno odredište za većinu migranata.

"Kao odgovoran i kredibilni međunarodni partner, prepoznajemo svoju ulogu u ovom procesu i pokazali smo da smo pouzdan saradnik, kako sa državama članicama EU, tako i sa našim važnim partnerima iz Švajcarske. Srbija je u prethodnom periodu uložila velike materijalne i ljudske resurse u borbi protiv ilegalnih migracija i time dokazujemo da je ova tema jedan od prioriteta u radu Ministarstva unutrašnjih poslova", poručio je Gašić.

Naveo je da je Srbija neizostavni deo zapadnobalkanske migrantske rute, koja je druga najaktivnija ruta u Evropi, zbog čega, prema njegovoj oceni, nosi ogromne izazove za Ministarstvo unutrašnjih poslova, celokupan sistem bezbednosti naše države, ali i sve ostale institucije koje su uključene u proces.

"Uprkos svim teškoćama, početkom 2024. godine, broj nezakonitih prelazaka na spoljnim granicama EU na zapadno-balkanskoj ruti smanjuje se za trećinu, čemu je Srbija dala suštinski doprinos", rekao je on.

Tanjug/KIRS/Dragan Kujundžić

 

Podsetio je i da je nakon incidenta koji se dogodio krajem oktobra 2023. godine na severu Srbije, izdato naređenje predsednika Aleksandra Vučića za preuzimanje opsežnih mera i aktivnosti na suzbijanju ilegalnih migracija na tom delu države granice prema Mađarskoj. 

"Rezultat naše aktivnosti je potpuno zaustavljanje migrantske rute prema Mađarskoj, što je do sada već prepoznato kao primer dobre prakse u ovoj oblasti. Kako bismo aktivnosti u cilju suzbijanja ilegalnih migracija nastavili u istom obliku i sa istom efikasnošću, neophodna nam je pomoć naših stranih partnera", rekao je on.

Dodao je i da podršku partnera očekuju i u budućnosti, imajući u vidu da će, prema njegovim rečima, suočavanje sa ovakvim izazovom dati opiljive rezultate u sinergiji svih relevantnih činilaca u Evropi.

Gašić je zahvalio ambasadi Švajcarske u Srbiji i misiji Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji na doprinosu u unapređenju sprovođenja migracione politike i dodao je da će Srbija nastaviti da daje maksimalni doprinos u cilju suzbijanja nelegalnih migracija.

Šef razvojne saradnje u Ambasadi Švajcarske Ričard Koli rekao je danas da se švajcarsko migraciono partnerstvo sa Zapadnim Balkanom pokazalo kao postojana i dokazana praksa koja je u Srbiji još od 2009. godine.

"U pitanju je platforma za razmenu dijaloga između visokih zvaničnika o migracijama i temama koje su od zajedničkog interesa. Naša podrška uključuje finansijski doprinos koji omogućuje, na primer, razmenu između profesionalaca u oblasti migracija, rešavanje potreba izgradnje kapaciteta, podršku razvoja strategije i politike, a povremeno čak i nabavku opreme, vozila", rekao je Koli.

Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

 

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije je u saradnji sa Švajcarskom razvojnom agencijom organizovalo događaj povodom uspešne realizacije tog projekta, za koji je sredstva obezbedila Vlada Švajcarske.

Polaznicima sprovedene obuke ministar Gašić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, komesarka Stanisavljević, Koli i Bradić svečano su dodelili sertifikate predstavnicima lokalnih samouprava koje su učestvovale u ovom projektu, a pre same dodele sertifikata, Komesarijatu su uručena i dva donirana "dacia duster" vozila koja su parkirana ispred Palate "Srbija".

Uručenju ključeva od vozila prisustvovali su pored komesarke, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, šef razvojne saradnje u Ambasadi Švajcarske Ričard Koli i šefica misije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji Donatela Bradić.
 

Komentari (0)

Srbija