Društvo

Vremenski rolerkoster: Na planinama i danas sneg, do kraja nedelje u delovima Srbije i do 25 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2024

-

07:12

Vremenski rolerkoster: Na planinama i danas sneg, do kraja nedelje u delovima Srbije i do 25 stepeni
Euronews/Ljiljana Gradinac - Copyright Euronews/Ljiljana Gradinac

veličina teksta

Aa Aa

Poslednja nedelja marta donosi nam nestabilno i promenljivo vreme uz postepen porast temperature, dok prognostički modeli za kraj ove nedelje najavljuju i preko 25 stepeni. 

"Prolazak hladnog fronta juče nam je doneo naglo zahlađenje, lokalno i za više od 15 stepeni. Kiša je padala tokom većeg dela dana, a na planinama je došlo do formiranja manjeg snežnog pokrivača. Ovog jutra na Zlatiboru je zabeleženo 15 cm novog snega, u Sjenici 8 cm, dok će na Kopaoniku i danas pasti poneka pahulja", navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Tokom noći je došlo do razvedravanja, uz jačanje severozapadnog vetra koji će danas donositi dodatni osećaj svežine.

Nakon prohladnog jutra sa temperaturom oko 4 stepena, tokom dana se očekuje oko i malo iznad 12 stepeni. Vreme će biti promenljivo, uz smenu sunčanih i oblačnih perioda, a ponegde će biti i slabih padavina.

Hladan severozapadni vetar od sutra će zameniti južno strujanje koje nam donosi porast temperature.

Maksimalna dnevna sutra će se kretati između 15 i 18 stepeni, ali vreme ostaje promenljivo oblačno, na krajnjem jugu povremeno i sa kišom. Olujni jugoistočni vetar prognozira se za sredu, a potpuna stabilizacija vremena očekuje se tek u petak.

Temperatura će već od srede prelaziti 20. podeljak, dok se za sam kraj nedelje prognozira i preko 25 stepeni u hladu.

Na pojedinim deonicama puteva ima snega do pet centimetara

Na pojedinim deonicama putnih pravaca I prioriteta održavanja ima snega do 5 centimetara, pa je potreban oprez u vožnji, saopštilo je danas Javno preduzeće Putevi Srbije.

Deonice na kojima ima snega su: I B-21 Divljaka - Ivanjica - Javor, I B-29 Nova Varoš - Aljinovići, II A-200 Prijepolje - Manastir Mileševa i II B-339 Jelova Gora - Užice.

Na pojedinim državnim putevima II i III prioriteta održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Ivanjice, Novog Pazara, Užica i Kruševca, pa se preporučuje oprezna vožnja.

Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mestimične poledice, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina i klisura, kao i na putnim objektima.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo duž rečnih tokova, kotlina i klisura. Zabrana za šlepere i kamione sa prikolicom na snazi je na sledećim putnim pravcima: II A-210 Jošanička Banja - Kopaonik II A-197 Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana II A-198 Odvraćenica - Preko Brdo II A-210 Kopaonik - Rudnica II A-211 Kopaonik - Jaram.

Javno preduzeće Putevi Srbije apeluje da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i savetuje maksimalan oprez u vožnji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija