Društvo

Nekadašnji auto-put kroz Beograd postao moto-put: Šta to znači za vozače, koje su maksimalne brzine?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

30/03/2024

-

08:03

Nekadašnji auto-put kroz Beograd postao moto-put: Šta to znači za vozače, koje su maksimalne brzine?
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Od danas stupa na snagu nova Uredba o kategorizaciji državnih puteva. Uredbom je predviđeno da nekadašnji auto-put kroz Beograd postaje moto-put ili kako se još naziva "brza saobraćajnica". Time je konačno rešen status deonice od petlje Beograd (Dobanovčka petlja), preko Mostara do Bubanj potoka.

Prethodnom Uredbom, koja je usvojena u oktobru prošle godine, ukinut je status auto-puta za tu deonicu i proglašena je za državni put drugog B reda. To je izazvalo polemiku u javnosti, jer je na putevima tog ranga dozvoljeno kretanje pešaka, biciklista, trotineta, poljoprivredne mehanizacije. 

Novom Uredbom koja je objavljena u Službenom glasniku 22. marta, a stupa na snagu osam dana kasnije, deonica kroz Beograd dobila je status moto-puta.

A šta je zapravo moto-put? Moto-put je najviši rang državnog puta, odmah ispod auto-puta. Dozvoljena maksimalna brzina za kretanje vozila je 100 kilometara na čas. Na putevima tog ranga zabranjeno je kretanje pešaka, biciklista, motokultivatora, traktora, kombajna.

Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da moto-put, kao i auto-put ima zaustavnu traku i da je kretanje zaustavnom trakom zabranjeno. To je državni put namenjen za saobraćaj motocikala, putničkih automobila, teretnih vozila i autobusa. 

Promena kategorije puta sa sobom nosi i promenu sabraćajne signalizicije u ovom slučaju vertikalne signalizacije. Na svakom uključenju na novi moto-put mora stajati vertikalni saobraćajni znak koji informiše učesnike u saobraćaju da ulaze na moto-put, a ne na auto- put.

Postavljanje novih saobraćajnih znakova u nadležnosti je JP "Putevi Srbije", a dok oni to ne urade iz Agencije za bezbednost saobraćaja poručuju da se učesnici u saobraćaju ponašaju u skladu sa trenutnom vertikalnom signalizacijom na putu. 

Šta se menja za učesnike u saobraćaju

Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da učesnici u saobraćaju treba da znaju da mnoga pravila koja važe na auto-putu važe i na moto-putu.

"Krajnja leva traka je traka za preticanje i njom nije dozvoljeno kretanje vozila. Ono što je bitno naglasiti jeste da je maksimalna dozvoljena brzina kretanja vozila na moto-putu 100 kilometara na čas, što ne znači da će tolika brzina biti dozvoljena kroz Beograd, odnosno da će ostati 80 kilometara na čas kao i do sada, jer se prolazi naseljeno mesto", kaže Koković za Euronews Srbija.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Pojašnjava da ista pravila ostaju da važe i za zaustavnu traku kroz Beograd.

"Kroz Beograd zaustavna traka je isprekidana i gde god imate isprekidanu traku vi možete da je sečete. Svaka neisprekidana traka ili puna linija, ne sme da se seče", pojašnjava on.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je dobro što je saobraćajnica od Dobanovačke petlje do Bubanj potoka nema status puta najnižeg ranga, već je dobila status moto- puta.

"U odnosu na navike vozača, koji su navikli da taj put ima status auto-puta, praktično se ne menja ništa. Dobro je što je Vlada Srbije donela odluku u ovom trenutku, jer da je ostao status državnog puta drugog B sada kada dolazi toplo vreme tu bi mogli da se pojave pešaci, motocilisti", kaže za Euronews Srbija Okanović.

Ubrzavanje saobraćaja

Pojašnjava da učesnici u saobraćaju i dalje imaju navike od auto-puta i da je sada bio pravi trenutak da se Uredba izmeni. Smatra da je jedina manjkavost to što će na deonici puta od Bežanijske kose do Aerodroma morati da se smanji brzina sa 130 kilometara na sat na 100 kilometara na sat.

"To je možda jedina manjkavost ove odluke, ali možda će se i za to naći neko rešenje. Takođe, moto- put ima zaustavnu traku kao i auto-put. Od subote zaustavna traka ne može da se koristi. Kazna za vožnju u zaustavnoj traci je od 20.000 do 40. 000 dinara, plus šest kaznenih poena, plus dva meseca zabrane vožnje", priča Okanović.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ideja nove kategorizacije puta kroz Beograd je da se ubrza saobraćaj. To što je ta deonica zadržala najviši rang državnog puta, odmah ispod auto-puta, znači i da neće biti lako da se dođe do novih priključaka (uključenja i isključenja) na moto- put, što usporava saobraćaj.

"Na svakom putu mora da se odobri priključak, kada su u pitanju lokalni putevi i državni putevi. Što je viši rang puta i zaštita je na nekom višem nivou, teže se ispunjavaju uslovi za priključak", objašnjava Okanović.

Ideja je da ta deonica državnog puta, od Dobanovačke petlje do Bubanj potoka, postane gradska saobraćajnica. Da bi se to dogodilo, kako su ranije objasnili iz JP Putevi Srbije, potrebno je da se donese odluka o tome.

Odluku donosi Grad Beograd uz saglasnost nadležnog ministarstva, a uz ispunjenje uslova.

Saobraćajnice u kategoriji moto-puteva

U kategoriju moto-puteva, odlukom Vlade, svrstano je 19 saobraćajnica čije će oznake biti M1-M19. Neke od njih su izgrađene i odavno u upotrebi, druge se grade dok su pojedine u planu za izgradnju.

M1 označava deonicu: Državna granica sa Mađarskom (granični prelaz Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda - Državna granica sa Rumunijom (granični prelaz Srpska Crnja) - državni put u izgradnji poznat i kao Osmeh Vojvodine.

M2 je nova oznaka za Vezu sa državnim putem A1 (petlja Novi Sad jug) - Novi Sad - Irig - Ruma - veza sa državnim putevima A3 i A8 (petlja Ruma) - državni put u izgradnji poznat i kao Fruškogorski koridor

M3 je Veza sa državnim putem A 8 (Šabac) - Loznica - državni put u izgradnji, dok je M4 oznaka za deonicu Badovinci - Slepčević.

M5 je deonica Novi Bečej - Zrenjanin, a M6 deonica  Beograd (petlja Kovilovo) - Pančevo.

M7 predstavlja deonicu: Veza sa državnim putem A1 (petlja Požarevac) - Požarevac - Veliko Gradište - Golubac - Donji Milanovac - Brza Palanka - državni put u izgradnji poznat i kao Dunavski koridor (do Golupca) sa nastavkom poznatim i kao Đerdapski koridor (od Golupca nadalje).

Tanjug/Mirko Lazović

 

M8 je deonica Kladovo - Negotin - Zaječar, dok je M9 oznaka za deonicu Valjevo - Lajkovac – veza sa državnim putem A2 (petlja Lajkovac) - državni put u izgradnji.

M10 je Veza sa državnim putem A2 - Lazarevac - Aranđelovac - Rača - Svilajnac - Despotovac - Bor - Zaječar.

M11 predstavlja Vezu sa državnim putem A1 i A3 (petlja Beograd) - petlja Aerodrom - petlja Mostar - veza sa državnim putem A1 i A9 (petlja Bubanj potok), odnosno dojučerašnji autoput kroz Beograd.

M12 je Veza sa državnim putem M11 (petlja Aerodrom) - Aerodrom "Nikola Tesla", dok je M13 Veza sa državnim putem A1 (petlja Mali Požarevac) - Mladenovac - Aranđelovac (veza sa državnim putem M 10).

M14 predstavlja deonicu Topola - Kragujevac, dok je M15 Veza sa državnim putem A1 (petlja Batočina) - Batočina - Kragujevac - Knić - veza sa državnim putem A5 (petlja Katrga).

M16 označava Vezu sa državnim putem A1 (Paraćin) - Zaječar - granični prelaz Vrška Čuka, a

M17 Vezu sa državnim putem A5 - Kraljevo - Raška - Novi Pazar.

M18 je deonica Nova Varoš - Sjenica - Novi Pazar, dok je M19 oznaka za deonicu Raška - administrativna linija AP Kosovo i Metohija (Jarinje).

Javni put Novi Beograd (Vojvođanska ulica) - petlja Surčin jug privremeno se kategorizuje kao državni put II B reda oznake 475.

Komentari (0)

Srbija