Društvo

Specijalni sud Nenadu Stankoviću i njegovoj ćerki smanjio kazne za proizvodnju ekstazija

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

19:50

Specijalni sud Nenadu Stankoviću i njegovoj ćerki smanjio kazne za proizvodnju ekstazija
Specijalni sud Nenadu Stankoviću i njegovoj ćerki smanjio kazne za proizvodnju ekstazija - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni sud u Beogradu smanjio je kazne zatvora za po tri i dve godine i pravosnažno osudio Nenada Stankovića, zvanog Coki, zbog organizovanja proizvođenje sintetičke droge ekstazi u laboratoriji u Resniku, na osam godina, a njegovu kćerku Tijanu na pet godina zatvora.

Kazne su smanjene i njihovim saradnicima koji su osudjeni na po tri i po i šest i po godina zatvora.

Drugostepeni sud je preinačio presudu u pogledu činjeničnog opisa dela i pravne kvalifikacije dela u odnosu na sve okrivljene, osim u odnosu Stankovića zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga.

Zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga Stanković je osuđen na kaznu zatvora od osam godina, Aleksandar Mandić na šest i po godina, Tijana Stanković na pet godina, Sava Panić i Mario Crnković na kazne zatvora od po tri i po godine.

Prema Stankoviću je zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, prvostepena presuda preinačena i odbijena je optužba za izvršenje krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga.

profimedia

 

Stankovići i Mandić su oglašeni krivim što su u periodu od početka februara do 27. maja 2017. godine, u Beogradu, kao grupa, neovlašćeno proizvodili i stavljali u promet opojne droge MDMA-ekstazi, distribuirali i prodavali u Beogradu i na široj teritoriji Srbije.

Stanković je osuđen jer je obezbedio opremu, stavio u funkciju, nabavio osnovne supstance i druge sirovine potrebne za izradu ove opojne droge, sve u vezi sa funcionisanjem labaratorije smeštene u pomoćnoj kući u dvorištu porodične kuće Mandića u Resniku, gde se proizvodila opojna droga.

Mandić je obezbedio potreban prostor u pomoćnom objektu u dvorištu svoje kuće u Resniku u kojem je instalirana labaratorija u kojoj je neposredno učestvovao zajedno sa Stankovićem, u proizvodnji opojne droge, a i u kasnijoj distribuciji, dok je Tijana Stanković bila zadužena da nakon pakovanja tableta u kese izvrši njihovo vakumiranje i zavarivanje na zavarivaču za kese, pripremajući ih za distribuciju, predala drogu Paniću i Crnkoviću.

Ova grupa je uhapšena u akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, čiji su pripadnici u maju 2017. godine u kući Stankovića otkrili laboratoriju za proizvodnju veštačke droge, u kojoj su pronašli 52 kilograma ekstazija i 80 kilograma supstance koja služi za proizvodnju narkotika.

Stanković se indirektno pominjao na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, jer je njegova druga ćerka bila u vanbračnoj zajednici sa Goranom Mihajlovićem, koga su, kako se sumnja, pripadnici te grupe namamili i ubili.

Okrivljeni-saradnici su pominjali da su Belivuk i Miljković od Mihajlovića uzeli mašinu za pravljenje ekstazija, za koju su mediji pisali da je Mihajlović dobio od tasta Nenada Stankovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija