Društvo

"Ne znamo više ko nam je prijatelj": Kako Avganistanci u centrima u Srbiji gledaju na dešavanja u njihovoj zemlji

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Dušan Hadži Nikolić

18/08/2021

-

22:03

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prema procenama Komeserijata za izbeglice, u prihvatnim i azilnim centrima u Srbiji boravi 3.886 migranata, a od tog broja 30 odsto dolazi iz Avganistana. Procenjuje se da na ulici ima još oko 1.000 migranata, među kojima su sigurno i Avganistanci. 

Aktuelna situacija u toj zemlji još nije pojačala njihov priliv kažu u Komeserijatu jer im je potrebno nekoliko meseci da stignu do Srbije. Euronews Srbija posetio je centar za azilante u Krnjači, gde su migranti iz Avganistana potrešeni dešavanjima u njihovoj zemlji i najavljenim odlaskom američkih trupa.

Toplo vreme je jedino što migrante iz Avganistana u centru za azil u Krnjači podseća na domovinu. Zemlju kojom posle 20 godina ponovo vladaju Talibani.

"Ma, ne razmišljam o njima, oni su teroristi, biće teroristi i bili su teroristi", kaže Amir.

Ipak, ima i onih koji razmišljaju o talibanima, pa izjave daju sa zaštićenim identitom. Kao i Amir, i oni su već 3 -4 godine u Srbiji.

"Situacija u Avganistanu je mnogo loša, pre 20 godina sam pobegao sa porodicom iz Avganistana bili smo u Pakistanu, vratili smo se, situacija je i dalje bila loša. Srećan sam što je moja porodica koja je tamo dobro. Međutim, mnogo je loše, posebno sada kada su Talibani sve zauzeli. Puno je kriminala i nesigurnosti", navodi jedan od njih.

Kriminala i nesigurnosti koje su po njihovom mišljenju trebali da reše Amerikanci.

"Amerika ne razmišlja o ljudima, o narodu, samo o biznisu. Produbili su naše podele i doneli uništenje. Oni su pre više od 30 godina stvorili talibane u Avganistanu i Pakistanu, malo podržavaju zvaničnu armiju, malo talibane, mi ne znamo više ko nam je prijatelj, a ko nerijatelj. I evo, sad su otišli, ostavili su nas kao životinje, ne misleći na decu, na žene, samo su otišli. I našu zastavu su ostavili na milost i nemilost talibanima, ovo ne kažem samo ja, ovo je glas svih Avganistanaca i neka se Amerika više ne vraća", dodaje Amir.

Amerika je među migrantima u najmanju ruku postala omražena.

"Amerika nam nije pomogla, nisu imali plan samo su pogoršali stuaciju. Mi više nemamo bilo kakvu nadu", naglašava jedan migrant.

Ovaj migrant se više nikada ne bi vratio u Avganistan, ipak, ako prilike dozvole drugi bi se rado vratili.

"Želeo bih da odem u Belgiju i da budem prihvaćen, da uspem u životu, ali možda jednog dana i da se vratim u Avganistan, svaki čovek želi da živi u svojoj zemlji, tamo gde je rođen, ali ko zna da li će se to desiti. Od kako je ova kriza počela, dnevno 1.000 ljudi napusti Avganistan", napominje jedan.

"Želim jednog dana da odem kući... Kada ste izbeglica, vi nigde niste svoj na svome, koliko god vam dobro bilo. To je kao kad izgubite majku, takav osećaj, nemate nikog svog, druga zemlja nikada ne može biti vaša, kao ona u kojoj ste rođeni, nikad", naglašava Amir.

Avganistan je za ove ljude postao sećanje i san, a svi se slažu da je 20 godina potrošeno uzalud, da su mnogi životi izgubljeni i da je njihova domovina tamo, gde je bila i 2001. kada su SAD započele invaziju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija