Društvo

Srpski vatrogasci o vatrenoj stihiji na Eviji: "Bila je to najemotivnija misija koju smo do sada obavili"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2021

-

16:48

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas je Dan humanosti, a jedan od najvidljivijih primera smo mogli da vidimo nedavno, kada su vatrogasci iz Srbije otišli u Grčku, gde su pomogli u gašenju požara na Eviji i Peloponezu. Helikopterska jedinica MUP Srbije skoro tri nedelje je gasila šumske požare širom Balkana. 

Komandant ove jedinice, Nenad Nedić, za Euronews Srbija govorio je o tome sa čim su se u Grčkoj susreli, o odnosu sa Grcima, i helikopterima koje ova jedinica koristi.

"Kada dobijemo zadatak da se negde uputimo, ne razmišljamo koliko ćemo dana ostati zbog nekih svojih ličnih razloga", rekao je Nedić.

Kako kaže, vreme ostajanja važno je jedino iz logističkih razloga, kako bi helikopterske jedinice znale koliko dugo mogu da ostanu autonomne na teritoriji druge države.

"Po dolasku na samo ostrvo Evija, znali smo da je u pitanju područje koje je zahvaćeno požarom, ali iznenadilo nas je baš toliko prisustvo dima", ističe Nedić.

Dodaje i da je veliki teret gašenja požara podneo helikopter "Bel" koji je star 41 godinu, jer ima dobro održavanje i redovan servis.

Kada je u pitanju lokalno stanovništvo, kaže Nedić, zahvalnost su im iskazivali "na svakom koraku".

"I kada smo preletali, mnogo ljudi nam je mahalo. Kada smo gasili požare, donosili su nam uvek neki vid osveženja. Nisu štedeli ni sebe, a ni svoje emocije da iskažu zahvalnost", ističe Nedić.

I Davor Vidović, šef Vatrogasno-spasilačke opisao je u razgovoru za Euronews Srbija iskustvo gašenja požara na Eviji gde je bio zajedno sa 36 kolega.

"To je bilo veliko iskustvo za nas. Meni ovo nije bila prva međunarodna misija, ali je ostala kao najemotivnija misija. Prvo onaj narod koji nas je svuda dočekivao, svi vas pozdravljaju, svima je drago što smo došli da pomognemo. Znate koliko je to nama značilo", kaže on.

U daljem razgovoru ističe da ih je upravo doček samih Grka, motivisao da budu što efikasniji u svojoj misiji.

"Zaista, svaki njihov emotivni čin prema nama, iz nas je izvlačio maksimum uz najveću želju da damo sve od sebe i što više im pomognemo"

 

Komentari (0)

Srbija