Društvo

Skok temperature, pa novo osveženje: Kakvo nas vreme očekuje naredne sedmice?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2021

-

07:56

Skok temperature, pa novo osveženje: Kakvo nas vreme očekuje naredne sedmice?
Skok temperature, pa novo osveženje: Kakvo nas vreme očekuje naredne sedmice? - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nakon umereno toplog vikenda u Srbiji i nešto svežijih noći, početkom naredne sedmice očekuje se dalji porast temperature. Prema najavama meteorologa, možemo očekivati i da temperatura stigne do 35 stepeni Celzijusa.

Ipak, kako prognoziraju, sredinom nedelje očekuje se novo osveženje i pad temperature, kao i pljuskovi.

Najtopliji dani naredne nedelje biće ponedeljak i utorak, kada će živa u termometru ponegde dostići 34 i 35 podeljak Celzijusove skale, navodi meteorolog i urednica vremenske proznoze Euronews Srbija Milena Lazarević.

Kako je istakla, veoma toplo vreme i pad vazdušnog pritiska koji se očekuje u utorak poslepodne najaviće nam novu promenu vremena, pa će ovog puta osim osveženja biti i kratkotrajnih pljuskova i grmljavina.

Unsplash

 

 

U sredu se očekuje pad temperature i za do 10 stepeni, tako da će se maksimalna dnevna  sredinom nedelje kolebati oko 25 stepeni Celzijusa.

Uz to, kako navodi Milena Lazarević, s obzirom da nam promena vremena i ovog puta stiže sa severa, južni predeli Srbije i tokom naredne sedmice biće topliji od severnih i centralnih.

Meteorolog Marko Čubrilo u svojoj objavi na Fejsbuku naveo je da nas od sledeće nedelje čega pad temperature i "oproštaj" od ekstremnih vrućina.

"Sve je izvesnije da od utorka sledi konkretnije pogoršanje sa kojim se dugo, vrelo, leto završava. Sigurno će još biti toplih dana u kojima će maksimumi ići preko +30 stepeni Celzijusa, ali su dani sa maksimumima oko +40 stepeni Celzijusa gotovo sigurno iza nas", naveo je Čubrilo.

On je naveo da se već od utorka očekuju pljuskovi, što će doprineti ublažavanju suše.

"Od utorka do petka nad regionom se računa na promenjljivo oblačno, relativno sveže i nestabilno vreme uz povremenu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova", napisao je Čubrilo

Ozbiljan deficit padavina

Međutim, kada je reč o padavinama, one će ovog puta biti konkretnije, ali i dalje neće rešiti problem dugotrajne suše koja ovog leta muči poljoprivrednike.

Naime, padavine će biti lokalnog karaktera i kratkotrajne. Zauzimaće malu površinu, a tačna lokacija biće poznata tek nekoliko sati pre nastanka kišonosnih oblaka, i ovom slučaju Kumolonimbusa koji nastaju kao posledica nestabilne atmosfere i smicanja vetra, objašnjava Lazarević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Takođe, meteorolog Đorđe Đurić ukazao je na ozbiljan deficit padavina u Srbiji i naveo da se i dalje očekuje sušni period.

"Poslednje obilne padavine u Srbiji i u Beogradu su zabeležene sredinom jula i zahvaljujući tim padavinama ublažena je suša ovog leta, iako se već mesec dana beleži ozbiljan deficit padavina", naveo je u svojoj objavi meteorolog Đorđe Đurić.

Komentari (0)

Srbija