Društvo

Državljanka Srbije potvrdila da i dalje čeka evakuaciju iz Avganistana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

20/08/2021

-

08:16

Državljanka Srbije potvrdila da i dalje čeka evakuaciju iz Avganistana
Državljanka Srbije potvrdila da i dalje čeka evakuaciju iz Avganistana - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Milka Damjanović, jedina preostala državljanka Srbije u Avganistanu potvrdila je za Euronews Srbija da i dalje čeka evakuaciju na aerodromu u Kabulu.

Ona je ranije navela da je prioritet bezbednost i da je najveći problem prebcivanje do aerodroma u Kabulu.

 

Damjanović, koja je članica zdravstvene humanitarne misije iz Italije rekla je pre dva dana da se nalazi u centru Kabula.

"Bezbedna sam. Nalazim se u našoj kancelariji u centru Kabula. Planira se evakuacija preko UN. Ništa od toga nije sigurno, moramo da uđemo na aerodrom da bismo bili sigurni da će se evakuacija desiti. Tako da sada UN posreduje u evakuaciji konvoja koji bi nam omogućio odlazak", rekla je Damjanović za Euronews Srbija.

Podsetimo, dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji su bili u Avganistanu, stigli su u Srbiju nemačkim vojnim avionom. Oni su prvo evakuisani u Taškent, odakle su prebačeni u Nemačku, a zatim i u Srbiju.

Aleksandar Cvejić, jedan od dvojice državljana Srbije koji su bili u Kabulu u trenutku ulaska talibana u grad, stigao je kod svoje porodice u Gračanicu.

On je za RTS otkrio kako je izgledala njegova evakuacija iz Avganistana, a scene kojima je svedočio opisao je kao "strava i užas". Cvejić je, zajedno sa Markom Pribakom evakuisan nemačkim vojnim avionom u Taškent, odakle su prebačeni u Frankfurt, a zatim u Beograd.

"U nekim trenucima, dobili smo oružje da se pazimo", ispričao je Cvejić, ne želeći da imenuje od koga su dobili oružje.

Osim njega i Pribaka, u grupi su, navodi on, bila i dvojica državljana Hrvatske, i još dvojica iz Bosne i Hercegovine.

"Evakuisali smo se iz tog hotela gde su nas primili, u taj deo aerodroma su nam ulazak sredili Britanci, pa smo išli kod Nemaca. Zvali smo i našu kompaniju da pričamo sa njima, tako da smo mi prvi koje su Nemci evakuisali, nas sedmorica i još neki Nemci", ispričao je Cvejić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija