Društvo

Aleksandar Cvejić o evakuaciji iz Kabula: "Bilo je haotično i rizično, pomogli Hrvat i Bosanac"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2021

-

10:18

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srpski državljanin Aleksandar Cvejić koji je evakuisan iz Avganistana izjavio je za Euronews Srbija da u trenutku nisu bili svesni koliko su talibani blizu Kabula, kao i da je sada najvažnije da su uspeli da se evakuišu.

Cvejić je u Gračanicu stigao u četvrtak. Iz Kabula je došao najpre u Frankfurt, a potom u Beograd, odakle se uputio u Gračanicu.

Srpski državljanin naglasio da je im je najviše pomogao jedan kolega iz Hrvatske, kao i da je u najtežim trenucima bilo najvažnije da ostanu pribrani.

"Bilo je haotično, rizično, izvukli smo se i to je najbitnije", rekao je Cvejić.

Kompanija u kojoj je radio bila je u delu ulice koja je bila najobezbednija u Kabulu, jer se u blizini nalazila predsednička palata.

Kako navodi, nisu bili svesni da su talibani toliko blizu ulaska u Kabul i najpre su planirali da čekaju let na civilnom aerodromu, ali su nakon sugestije prijatelja iz Hrvatske ipak odlučili da se evakušu ulaskom na vojni aerodrom.

Oni nisu odmah uspeli da uđu na vojni aerodrom, već su sa ljudima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Švedske i Velike Britanije bili smešteni u hotel u blizini.

On je naveo da je tek sada svestan šta je sve moglo da se dogodi, ali da u tim trenucima nije bio potpuno svestan situacije.

Nakon ulaska britanske vojske u hotel, i oni su uspeli da izađu, a potom su, nakon konrakata sa ambasadama i zvaničnicima, uz pomoć nemačke vojske evakuisani u Uzbekistan. Potom su čarter letom otišli u Frankfurt, odakle su stigli u Beograd.

Podsetimo, srpska državljanka Milka Damjanović je za Euronews Srbija potvrdila da i dalje čeka na evakuaciju iz Kabula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija