Društvo

Šekler: Pandemija će trajati kraće nego što većina misli, vakcina pomaže da dobijemo na vremenu

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2021

-

09:38

Šekler: Pandemija će trajati kraće nego što većina misli, vakcina pomaže da dobijemo na vremenu
Šekler: Pandemija će trajati kraće nego što većina misli, vakcina pomaže da dobijemo na vremenu - Copyright Prinstcreen YouTube/Televizija Forum; pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Pandemija kovida 19 trajaće kraće nego što većina misli, a virus će se pretvoriti u bolest sa kojom ćemo živeti, smatra virusolog i mikrobiolog u Veterinarskom institutu u Kraljevu Milanko Šekler.

Doktor Šekler je za "Večernje novosti" rekao da će vakcina pomoći da se dobije na vremenu, to jest da se čovek i virus "prilagode jedan drugom".

"Virus će još da mutira, ali će da mu opada patogenost i šteta koju nanosi. Zadržaće laku prenosivost, ali će nailaziti na sve više zaštićenih i klinička slika bolesti koju izaziva biće sve blaža", ukazuje Šekler.

Kako kaže, u postojećem četvrtom talasu može se očekivati minimum polovina novozaraženih dnevno od maksimuma koji je dostignut u trećem talasu – do 4.000 novih slučajeva.

Šekler ističe da organizam nevakcinisanog u kontaktu sa virsuom tek mora da nauči da pravi antitela, za šta su potrebne nedelje, dok se kod vakcinisanog dovoljan zaštitni nivo antitela napravi za dva dana.

"Dok organizam nevakcinisanog to nauči, virus se već razmnožio. Nevakcinisani su za virus prioritet, jer prvo napada najslabije, pa tako trenutni broj novozaraženih može da se nadmaši", rekao je Šekler.

On je naveo i da će Institut za primenu nuklearne energije (INEP) raditi analize kombinacije vakcina, dodajući da su u Argentini postignuti dobri rezultati nakon što su pacijenti nakon dva Sinofarma primili Sputnjik V, a što je i on učinio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija